On the Ground Reporter

On the Ground Reporter

Vak Burgerschap
Doelgroep mbo
Niveau mbo-niveau 2, mbo-niveau 3, mbo-niveau 4
ISBN 978-94-91699-290
Opmerking Bij dit product is een online invulbaar pdf inbegrepen. Het lespakket kan ook apart in gedrukte vorm worden besteld.

14,00

Meer informatie

Digitaal lesmateriaal kunt u bestellen via uw docentenaccount op Studiemeter.

Innovatieve methode burgerschap

On the Ground Reporter is een volledige methode burgerschap voor leerlingen van niveau 2, 3 en 4 van het mbo. De methode bestaat uit vier educatieve games met bijbehorende lespakketten. In On the Ground Reporter kruipt de leerling in de rol van journalist en zoekt hij maatschappelijke kwesties uit. De methode is toegankelijk en weinig tijdrovend, hierdoor is de methode bij uitstek geschikt voor BBL-leerlingen.

On the Ground Reporter bestaat uit educatieve games en verdiepende lespakketten. Bij de licentie voor de games is het lespakket als online invulbaar pdf inbegrepen. Maar het lespakket kan ook in gedrukte vorm worden besteld.

Tijdens het spelen van de game doet de leerling journalistieke ervaringen op, leert hij informatie te beoordelen en krijgt hij inzicht in complexe problemen. In de game zijn authentieke videobeelden, foto’s op locatie en interactieve vragen geïntegreerd.

Opbouw

On the Ground Reporter bestaat uit vier educatieve games. De game OTGR: The Netherlands vormt de basis voor het vak burgerschap. Door On the Ground Reporter The Netherlands te spelen en het bijbehorende lespakket door te werken, voldoet een leerling aan alle inhoudelijke eisen op het gebied van burgerschap.

On the Ground Reporter The Netherlands is opgebouwd uit drie quests. In deze quests verdiept de leerling zich in de thema’s emancipatie, veiligheid en immigratie. In de rol van journalist beoordeelt de leerling bronnen en verzamelt hij audiofragmenten. Met deze audiofragmenten maakt de leerling een radio-uitzending over het thema.

Aanvullende games

Naast On the Ground Reporter The Netherlands bestaat de methode uit de games:

  • On the Ground Reporter Afghanistan;
  • On the Ground Reporter Oeganda;
  • On the Ground Reporter Indonesië.

Deze games bieden verdieping vanuit een internationale context. In On the Ground Reporter Afghanistan onderzoekt de leerling het conflict in Afghanistan. Daarbij staan thema’s als vrijheid, religie en de rechtsstaat centraal. In de game over Oeganda krijgt de leerling de opdracht om meer uit te zoeken over de voedselcrisis in Oeganda. In On the Ground Reporter Indonesië volgt de leerling een jonge vrouw die op zoek gaat naar haar Indische roots. Leerlingen hebben met een licentie voor On the Ground Reporter toegang tot al deze games.

Lespakket

Bij elke game is een lespakket ontwikkeld. Deze lespakketten bieden extra informatie en verdieping bij de thematiek uit de game. Aan de hand van theorie die wordt aangeboden in de vorm van infographics, krantenartikelen en informatiekaders, kunnen leerlingen de opdrachten zelfstandig doorwerken.

In de opdrachten van On the Ground Reporter The Netherlands komen alle beschreven kennisdoelen uit het document ‘Loopbaan en burgerschap in het mbo’ aan bod. Ook doet de leerling in het brondocument beschreven vaardigheden op, waaronder onderzoek, argumentatie, meningsvorming en reflectie. In het lespakket wordt elke quest afgesloten met een uitgebreide opdracht. De uitwerking van deze opdracht kan als bewijsstuk worden opgenomen in het burgerschapsportfolio. Het lespakket is beschikbaar in PDF-vorm, maar kan ook in gedrukte vorm worden besteld.

Winnaar NOT Innovatie Award 2015

On the Ground Reporter heeft tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) 2015 de NOT Innovatie Award gewonnen. De methode werd door een onafhankelijke vakjury verkozen tot het meest vernieuwende product in de categorie mbo.

Winnaar Comenius Medaille 2014

Tijdens de internationale Comenius Awards in Berlijn in 2014 heeft On the Ground Reporter een Comenius Medaille gewonnen. De methode won de medaille in de categorie ‘Competentie-bevorderende computerspellen’.


 

Educatieve games: waardevol en leuk

Ludo Hekman, Butch en Sundance

Educatieve games winnen terrein in het onderwijs. Het jonge mediabedrijf Butch & Sundance Media is bedenker van verschillende games die zijn uitgegeven door Uitgeverij Deviant. Hoe komen deze games tot stand en wat maakt een game nu geschikt voor educatieve doeleinden? Een gesprek met Ludo Hekman, één van de oprichters van Butch & Sundance.

Naar het interview