VIA Werkboek 2F BBL

VIA Werkboek 2F BBL

Vak Nederlands
Doelgroep mbo
Niveau 2F
ISBN 978-94-90998-035
Particulier Bestel dit product bij bol.com
Wissen

Speciaal voor de studenten van de beroepsbegeleidende leerweg hebben wij aparte werkboeken gemaakt:

  • VIA Werkboek 2F BBL
  • VIA Werkboek 3F BBL

Taal op de werkvloer

De opdrachten in de BBL-werkboeken richten zich op ‘Taal op de werkvloer’. Het uitgangspunt van de BBL-werkboeken is om die reden kerntaak 4 van het ‘Raamwerk leren, loopbaan en burgerschap’: functioneren als werknemer in een arbeidsorganisatie (economische dimensie).

Op die manier slaan studenten twee vliegen in één klap: zij verzamelen bewijsstukken voor het vak Nederlands en kunnen tevens kerntaak 4 van LLB afronden in hetzelfde boek.

Werkboek 2F

Het BBL-werkboek op 2F-niveau bestaat uit drie beroepsthema’s en een cursorisch deel. Elk beroepsthema bestaat uit een oefenfase en een afsluitende totaalopdracht.

In elk beroepsthema komen alle taalvaardigheden aan bod en bij elke opdracht vindt de studenten de omschrijving van de bijbehorende taalcompetentie. Deelnemers die het werkboek doorwerken, verzamelen niet alleen bewijsstukken voor het portfolio, maar zij bereiden zich ook voor op de kwalificerende toetsen die bij de methode horen.

  • Beroepsthema 1: Arbeid
  • Beroepsthema 2: Samenwerken en overleggen op de werkvloer
  • Beroepsthema 3: Professioneel werken

Naast de beroepsthema’s kent het werkboek niveau 2F een extra katern waarin cursorisch materiaal is opgenomen: VIA Extra. Dit katern bevat materiaal voor lezen, schrijven en stijl.

Studiebelasting

BBL-studenten krijgen doorgaans veel minder uren Nederlands dan BOL-deelnemers. Om op niveau te komen, adviseert Uitgeverij Deviant minimaal een uur Nederlands met VIA per week gedurende de opleiding.

Om de basale taalvaardigheid te oefenen en toetsen biedt Uitgeverij Deviant het online programma ViaStarttaal aan. Een student werkt minimaal een uur per week aan ViaStarttaal.

Aanvullend lesmateriaal

Bij de methode VIA is aanvullend docentenmateriaal beschikbaar, waaronder antwoordmodellen, toetsen, een taalportfolio en aftekenkaarten. Docenten die met de methode werken, kunnen deze materialen kosteloos downloaden via Studiemeter. Docenten kunnen hier een inlogcode voor Studiemeter aanvragen. Voor studenten kunnen kosteloze accounts worden aangevraagd voor toegang tot kijk- en luisterfragmenten en oefeningen.