M-jaar: ‘Laat ze maar uitproberen, experimenteren, proeven ...’

Toen haar dochter Kee niet wist welke vervolgopleiding ze moest kiezen na het vmbo, ging Elke van den Hout nadenken over een oplossing. Als pragmatische moeder én communicatieadviseur beet ze zich helemaal vast in het vraagstuk. Want ze besefte dat niet alleen haar dochter, maar veel meer leeftijdsgenoten en medeleerlingen te maken hebben met deze keuzestress. Ze bedacht er een oplossing voor: het M-jaar.

M-jaar: ‘Laat ze maar uitproberen, experimenteren, proeven ...’

dinsdag, 28 september, 2021

Toen haar dochter Kee niet wist welke vervolgopleiding ze moest kiezen na het vmbo, ging Elke van den Hout nadenken over een oplossing. Als pragmatische moeder én communicatieadviseur beet ze zich helemaal vast in het vraagstuk. Want ze besefte dat niet alleen haar dochter, maar veel meer leeftijdsgenoten en medeleerlingen te maken hebben met deze keuzestress. Ze bedacht er een oplossing voor: het M-jaar.

Hoe ervaarde jij de situatie van je dochter?

‘Ik merkte haar keuzestress en vond het heel vervelend voor haar. Wat ik haar en al die andere vmbo’ers met hetzelfde probleem gun, is een jaar van uitproberen, van experimenteren. Zonder dat het consequenties heeft die je loopbaan negatief beïnvloeden. Want als je in je studie een verkeerde keuze maakt, dan zit je al voor de kerst doodongelukkig in de schoolbanken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een oplossing, naar hoe je die opleidingskeuze kunt uitstellen.’

De oplossing die je bedacht was M-jaar, een jaar waarin geslaagde vmbo’ers zich kunnen oriënteren op een vervolgopleiding en kunnen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Hoe ziet zo’n jaar eruit?

‘Vmbo’ers en mbo’ers zijn vaak doeners; laat ze dus maar uitproberen, experimenteren, proeven, kijken, luisteren, praten. Samen met een mentor of coach gaan studenten op bedrijfsbezoeken en gemeenschappelijke uitjes. Zo krijgen ze alle beroepsmogelijkheden te zien, ook buiten de geijkte beroepen. Daarnaast moeten de studenten gewoon wel op school zitten. Ze volgen de verplichte vakken Nederlands, Engels en rekenen. Maar ze ontwikkelen zichzelf ook door verder te leren. Ook leren ze levensvaardigheden, door een vak als psychologie of filosofie te volgen. En een student die heel goed is in Engels, kan bijvoorbeeld zijn vwo-certificaat halen, zodat hij kan laten zien dat hij Engels op vwo-niveau beheerst.’

Een buitenlandreis is voor jou een vereiste binnen het programma van M-jaar.

‘Scholen zijn, afgezien van de verplichte vakken, in principe vrij in hoe ze het oriëntatiejaar invullen. Zo kan een school ervoor kiezen om naast de bedrijfsbezoeken ook EHBO-lessen aan te bieden, of les in hoe je moet solliciteren. Mijn wens is wel dat er tijdens M-jaar een buitenlandreis wordt georganiseerd. Ik heb gemerkt dat op veel middelbare scholen het aanbod voor studiereizen voor havo en vwo veel uitgebreider is. Vmbo’ers hebben vaak niets of minder te kiezen. Zij hebben een buitenlandse reis gemist. De mogelijkheid om in het buitenland te proeven van bepaalde beroepsmogelijkheden, hoort dus zeker binnen het programma.’

Wat is je uiteindelijke doel van M-jaar?

‘Mijn ultieme doel is dat alle leerlingen de mogelijkheid hebben om M-jaar te kiezen. Dat er op fietsafstand voor alle geslaagde vmbo’ers een school is die het oriëntatiejaar aanbiedt, zodat ze zich nog een jaar kunnen oriënteren op vervolgopleidingen, zich op persoonlijk vlak ontwikkelen en verder leren. Zonder stress.’

Elke van den Hout, bedenker M-jaar mbo, oriëntatiejaar mbo

Meer weten over M-jaar?

Lees dan hier verder of kijk op de website van M-jaar.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

M-jaar
14-07-2021

Op je 15e of 16e kiezen wat je wilt studeren op het mbo, dat is wat veel scholieren moeten doen. Havisten en vwo’ers kunnen na hun examen een tussenjaar nemen maar vmbo’ers zijn leerplichtig. Als je zo jong bent, is kiezen wat je later wilt worden een flinke uitdaging. Een uitdaging waar velen dan nog niet klaar voor zijn. Voor hen is het M-jaar opgericht: een oriëntatiejaar voor scholieren op vmbo-t en vmbo kader en voor 3e- en 4e-jaars havisten die graag een mbo-opleiding willen doen maar nog niet weten welke. Komend schooljaar starten weer meerdere scholen met zo’n oriëntatiejaar. Vanaf begin 2022 is er speciaal voor dit oriëntatiejaar op het mbo een lesmethode beschikbaar: M-jaar.

online onderwijs
16-03-2021

2020: wat was het een vreemd jaar voor het onderwijs. Scholen sloten, studenten en leerlingen moesten thuisblijven en jij gaf plotsklaps volledig les vanachter je scherm. Het was nieuw, vooral onwennig en soms ronduit lastig. Maar nu we, in het begin van het hoopvolle 2021, alweer een tijdje gewend zijn aan online onderwijs, is het tijd om ook de voordelen ervan onder de aandacht te brengen. Om het nieuwe jaar met een positieve noot te beginnen, noemen we er hier vijf.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
033 – 46 50 560
[email protected]