M-jaar: ruimte en goed lesmateriaal voor oriëntatie op het mbo

Op je 15e of 16e kiezen wat je wilt studeren op het mbo, dat is wat veel scholieren moeten doen. Havisten en vwo’ers kunnen na hun examen een tussenjaar nemen maar vmbo’ers zijn leerplichtig. Als je zo jong bent, is kiezen wat je later wilt worden een flinke uitdaging. Een uitdaging waar velen dan nog niet klaar voor zijn. Voor hen is het M-jaar opgericht: een oriëntatiejaar voor scholieren op vmbo-t en vmbo kader en voor 3e- en 4e-jaars havisten die graag een mbo-opleiding willen doen maar nog niet weten welke. Komend schooljaar starten weer meerdere scholen met zo’n oriëntatiejaar. Vanaf begin 2022 is er speciaal voor dit oriëntatiejaar op het mbo een lesmethode beschikbaar: M-jaar.

M-jaar: ruimte en goed lesmateriaal voor oriëntatie op het mbo

woensdag, 14 juli, 2021

Op je 15e of 16e kiezen wat je wilt studeren op het mbo, dat is wat veel scholieren moeten doen. Havisten en vwo’ers kunnen na hun examen een tussenjaar nemen maar vmbo’ers zijn leerplichtig. Als je zo jong bent, is kiezen wat je later wilt worden een flinke uitdaging. Een uitdaging waar velen dan nog niet klaar voor zijn. Voor hen is het M-jaar opgericht: een oriëntatiejaar voor scholieren op vmbo-t en vmbo kader en voor 3e- en 4e-jaars havisten die graag een mbo-opleiding willen doen maar nog niet weten welke. Komend schooljaar starten weer meerdere scholen met zo’n oriëntatiejaar. Vanaf begin 2022 is er speciaal voor dit oriëntatiejaar op het mbo een lesmethode beschikbaar: M-jaar.

Over M-jaar
Het M-jaar is een initiatief van Elke van den Hout. Ze zag haar eigen dochter op het vmbo worstelen met haar studiekeuze. Elke: “Op je 15e kiezen wat je later wilt worden is behoorlijk vroeg. Ik dacht, wat nou als leerlingen, die nog niet weten wat ze willen, nog niet hóeven te kiezen? Dat ze een jaar langer mogen leren, groeien, experimenteren en uitzoeken wie ze zijn en wat ze willen?” De studenten die deelnemen aan M-jaar gaan op onderzoek uit en krijgen ruimte en tijd voor persoonlijke ontwikkeling en het kennismaken met verschillende beroepen. 

Het M-jaar vindt plaats op een mbo-instelling en bestaat uit ongeveer een derde deel leren en twee derde deel experimenteren, doen en ondervinden. Ze ontdekken welk vak bij hen past, ze proeven aan meerdere beroepen en er is veel aandacht voor persoonlijke en loopbaanontwikkeling. M-jaar promoot ook een buitenlandreis voor deze studenten. Naast al deze activiteiten volgen ze de algemeen vormende vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels, burgerschap en loopbaan. 

Afgelopen jaren bood ROC TOP in Amsterdam al een M-jaar aan en komend schooljaar start ook mboRijnland met M-jaar.

M-jaar

Mind the Gap
Met het M-jaar wil Elke bijdragen aan het verminderen van het aantal voortijdige schoolverlaters. De ‘M’ in de naam staat dan ook voor Mind the Gap. Eén op de vijf mbo’ers valt al in het eerste jaar van de opleiding uit. Verder vallen switchende mbo’ers drie keer zo vaak uit zonder diploma als niet-switchende mbo’ers. 

“Door je deelname aan het M-jaar wordt de kans op een verkeerde keuze voor een beroepsopleiding kleiner en daarmee ook de kans op demotivatie en uitval.”, aldus Elke. 
Jelle Pol, directeur van Uitgeverij Deviant: “Elke heeft dit oriëntatiejaar mogelijk gemaakt en er tot aan de Tweede Kamer vragen over gesteld. Ook wij vinden passend en goed onderwijs heel belangrijk. Daar willen we net als Elke voor vechten en eraan bijdragen dat leerlingen niet uitvallen. Door M-jaar komen jongeren niet tussen wal en schip maar in de lesbanken terecht.”
Uitgeefdirecteur Rieke Wynia benadrukt dat je je talenten pas kunt laten zien als je echt op de goede plek zit. “Dan moet je daar als tiener wel de tijd voor krijgen.
M-jaar biedt de perfecte ingang om te onderzoeken wie je bent, wat je kunt, en vooral, wat je wilt. Leren is veel meer dan kennis opdoen en dat is ook in ons lesmateriaal een belangrijke rode draad.”

Lesmateriaal M-jaar
Uitgeverij Deviant is dé uitgever binnen het mbo en om de algemeen vormende vakken tijdens het M-jaar te kunnen geven, is passend lesmateriaal voor deze vakken een must. Bovendien delen zowel M-jaar als Uitgeverij Deviant de droom van passend en goed onderwijs voor iedereen. Eén plus één is twee en dus ontstond er een samenwerking tussen beide partijen waarbij Uitgeverij Deviant het lesmateriaal bij het oriëntatiejaar ontwikkelt. Rieke: “De nadruk binnen M-jaar ligt op persoonlijke ontwikkeling en de meeste onderwijstijd moet daar naartoe gaan. Die aandacht voor de ontwikkeling van de student zal terug te zien zijn in het lesmateriaal. Dat moet naast leerzaam vooral, net als M-jaar, leuk en uitdagend zijn.”

Het lespakket M-jaar gaat bestaan uit een leerwerkboek voor Nederlands, Engels en rekenen en een logboek voor loopbaan gericht op studie- en loopbaanontwikkeling. In dit logboek houden studenten tijdens het jaar hun ervaringen bij, maken ze opdrachten waarin ze onderzoek doen naar hun talenten en gaan ze aan de slag met loopbaanontwikkeling. Daarnaast kunnen studenten online oefenen en hun niveau testen. Op basis van persoonlijke leerdoelen kunnen ze dan aan de slag met de lesstof die ze nog niet beheersen. Op die manier is er meer tijd over om in te zoomen op persoonlijke ontwikkeling.

M-jaar cover

Beschikbaarheid lespakket M-jaar
Het lespakket voor het M-jaar komt begin 2022 uit. Het biedt al het lesmateriaal voor de algemeen vormende vakken voor het gehele studiejaar en bestaat uit:

  • een papieren leerwerkboek met lesmateriaal voor de vakken Nederlands, rekenen en Engels;
  • een logboek gericht op studie- en loopbaanontwikkeling;
  • digitaal oefen- en toetsmateriaal;
  • een sessie van de niveautesten voor Nederlands, rekenen en Engels;
  • een studiewijzer voor studenten en docenten waarin naast leerdoelen ook concrete tips staan voor de invulling van het totale M-jaar, inclusief aandachtspunten voor de organisatie van een buitenlandreis en het afleggen van werkbezoeken aan bedrijven.

Meer weten?

Voor meer informatie over M-jaar en de mogelijkheden voor het organiseren van een oriëntatiejaar op jouw school neem je contact op met Elke via
m-jaar@elkevandenhout.nl.

Voor meer informatie over het lespakket van M-jaar neem je contact op met Uitgeverij Deviant via voorlichting@uitgeverij-deviant.nl.

Gerelateerde nieuwsberichten

15-07-2021

Wil je deze zomer je studenten de mogelijkheid bieden om bij te spijkeren of aan de slag te gaan met een zomerschool? Ook deze zomer bieden we voor de vakken Nederlands, Engels en rekenen weer voordelige zomerlicenties aan. Voor € 7,50 per vak kun je onbeperkt oefenen- en toetsen. Bekijk het aanbod per vak.

15-07-2021

In september verschijnt bij Uitgeverij Deviant het debuut van Amin Asad: Docent van het Jaar van Hogeschool Utrecht 2021. In ‘Alles voor jullie’ vertelt Amin het bijzondere levensverhaal van zijn familie, die vluchtte uit Irak, Iran en Syrië, om uiteindelijk in Nederland terecht te komen. Hier studeerde Amin rechten. Hij werd vervolgens geen advocaat, maar besloot om zijn passie te volgen: lesgeven.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.30 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
info@uitgeverij-deviant.nl

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
033 – 46 50 560
servicedesk@uitgeverij-deviant.nl