Trainingsexamens: het ideale oefeninstrument

Als aanvulling op onze rekenmethodes bieden wij de Trainingsexamens aan. Met deze werkboeken kunnen je studenten op 2F- en 3F-niveau oefenen voor hun rekenexamen. Wat maakt de Trainingsexamens nu zo’n goed oefeninstrument voor je studenten, waardoor ze niet meer bang hoeven te zijn voor het examen? Rob Lagendijk, onze methodespecialist rekenen, geeft drie redenen.

Trainingsexamens: het ideale oefeninstrument

maandag, 21 november, 2022

Als aanvulling op onze rekenmethodes bieden wij de Trainingsexamens aan. Met deze werkboeken kunnen je studenten op 2F- en 3F-niveau oefenen voor hun rekenexamen. Wat maakt de Trainingsexamens nu zo’n goed oefeninstrument voor je studenten, waardoor ze niet meer bang hoeven te zijn voor het examen? Rob Lagendijk, onze methodespecialist rekenen, geeft drie redenen.

1. Noteren van berekeningen en het drieslagmodel

‘Een van de belangrijkste aspecten van rekenen is dat je leert om op een rustige manier berekeningen te noteren. Op het rekenexamen komen veel contextopgaven voor waarbij je het drieslagmodel goed kunt toepassen. In de Trainingsexamens kun je hier eindeloos mee oefenen. Hierbij moeten studenten uit een context een bewerking destilleren: ze moeten die getallen kiezen die ze nodig hebben voor de berekening, daar moeten ze een bewerking op loslaten, om die vervolgens uit te voeren. De laatste stap is dat ze hun antwoord moeten controleren: klopt dat bij de vraag die wordt gesteld? Wat was de vraag ook alweer? Deze laatste stap wordt vaak vergeten. Door de berekening van de opgave op papier te noteren, kun je op een rustige manier terugkijken of je geen stappen gemist hebt of ergens een fout hebt gemaakt.’
 

2. De combinatie van digitaal en papier

‘De combinatie van digitaal en op papier rekenen heeft een groot leereffect. Daarom is het goed om de Trainingsexamens te combineren met het online oefen- en toetsprogramma Examencoach. Studenten moeten het rekenexamen namelijk digitaal doen, maar juist op papier op een rustige manier berekeningen noteren is een goede oefening. Omdat je dus gemakkelijker kunt terugkijken naar de stappen die je hebt gedaan. Daarnaast kan de docent de uitwerking van een opgave op deze manier terugkijken en zijn studenten direct feedback geven.’

3. Nieuwe rekeneisen: domeinen gecombineerd op eindniveau

‘Zeker voor het rekenexamen volgens de nieuwe rekeneisen is het belangrijk om de berekening bij een opgave te laten zien. Daarom denk ik dat de Trainingsexamens niet alleen geschikt zijn voor de 2F- en 3F-examens, maar ook voor de nieuwe rekenexamens. Bovendien worden in de examenopgaven de verschillende rekendomeinen, en de rekenvaardigheden die daarbij horen, met elkaar gecombineerd. Met de Trainingsexamens oefenen studenten met zulke gecombineerde examenopgaven op eindniveau. De Trainingsexamens 2F zijn geschikt voor niveau 3 en de Trainingsexamens 3F voor niveau 4.’

Wil je meer weten over de Trainingsexamens? Lees dan hier verder.

Gerelateerde nieuwsberichten

27-10-2022

Door toetsen eerst te gebruiken als leer- en oefenmomenten en daarna pas als formeel meetmoment, onthouden én begrijpen studenten de lesstof veel beter. Daarom bieden wij in onze nieuwe rekenmethode Startrekenen MBO, die helemaal voldoet aan de nieuwe rekeneisen, zowel formatieve als summatieve toetsen aan.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
info@uitgeverij-deviant.nl

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
033 – 46 50 560
servicedesk@uitgeverij-deviant.nl