Uitgeverij Deviant biedt het mbo gevalideerde instellingsexamens Nederlands en Engels

Uitgeverij Deviant biedt het mbo gevalideerde instellingsexamens Nederlands en Engels

Gecertificeerd examenleverancier EngelsMet gepaste trots kunnen we melden dat onze instellingsexamens Nederlands en Engels voor het mbo zijn gevalideerd. Bovendien is Uitgeverij Deviant gecertificeerd als aanbieder van instellingsexamens Nederlands en Engels. Wij hebben voor zowel de validering als de certificering gekozen voor de Stichting Examenkamer. Deze organisatie heeft geen winstoogmerk en een jarenlange staat van dienst heeft als beoordelaar van examens in het mbo.  

De Stichting Examenkamer is een van de vijf onafhankelijke certificerende autoriteiten in Nederland. Deze autoriteiten kunnen:
1. een instantie certificeren als examenleverancier;
2. instellingsexamens valideren.

Voorbeelden van een te certificeren instantie zijn een educatieve uitgeverij die instellingsexamens ontwikkelt en verkoopt of een mbo-instelling die instellingsexamens ontwikkelt voor eigen gebruik. De Stichting Examenkamer heeft Uitgeverij Deviant zowel als examenleverancier gecertificeerd als ook onze instellingsexamens Nederlands gevalideerd.

Waarom certificering en validering?

Vanaf 1 augustus 2018 geldt er een nieuwe collectieve afspraak in onderwijsland met betrekking tot de validatie van instellingsexamens. Deze collectieve afspraak bepaalt dat een mbo-instelling enkel instellingsexamens kan inkopen bij een gecertificeerde examenleverancier. Wil een mbo-instelling eigen examens gebruiken dan dienen ook deze eerst te zijn gevalideerd. Met deze wijziging wil de overheid de kwaliteit van instellingsexamens, en daarmee van het mbo-diploma, garanderen.

Routes

Mbo-instellingen kunnen via drie routes komen tot een valide exameninstrument:

  • route 1: instellingsexamens inkopen bij een gecertificeerd examenleverancier;
  • route 2: zelf instellingsexamens construeren op basis van gestelde criteria;
  • route 3: eigen instellingsexamens extern laten valideren door een onafhankelijk certificerende autoriteit.

Bij route 1 koopt een school instellingsexamens in bij een gecertificeerde instantie. Alle exameninstrumenten van een gecertificeerde instantie voldoen aan alle gestelde criteria en zijn daarmee valide.
Bij route 2 construeert een school zelf of samen met andere scholen een valide exameninstrument. Hoe dit dient te gebeuren is omschreven in de volgende publicatie: https://stichtingvalideringexamensmbo.nl/wp-content/uploads/2018/07/4.-Stappen-route-2.pdf.
Bij route 3 laat een school zelf geconstrueerde exameninstrumenten extern valideren.

Instellingsexamens Nederlands en Engels beschikbaar bij mbo-methodes

Maak je gebruik van de instellingsexamens Nederlands of Engels van Uitgeverij Deviant dan geldt route 1.
De instellingsexamens Nederlands zijn uitsluitend kosteloos beschikbaar voor mbo-instellingen die werken met onze methodes Nederlands: Starttaal, Starttaal Compact of VIA. De instellingsexamens Engels zijn uitsluitend kosteloos beschikbaar voor mbo-instellingen die werken met onze methodes Engels: Engels Verkort, Good Job! Horeca, Can Do en Good Practice 2.0.
De instellingsexamens zijn niet los verkrijgbaar.

Wat is er nieuw aan onze instellingsexamens Nederlands?

Om te beginnen hebben wij elk instellingsexamen Nederlands een nieuw variantnummer gegeven: 004. Dit variantnummer geeft aan dat het een gevalideerd instellingsexamen Nederlands betreft. Verder hebben we het voorblad aangepast: op elk voorblad staat dat het een gevalideerd instellingsexamen Nederlands betreft. Daarnaast hebben we in elk instellingsexamen Nederlands enkele kleine wijzigingen doorgevoerd: welke wijzigingen dit zijn lees je in de bijlage van elk instellingsexamen. Het toevoegen van deze bijlage maakt het vaststellen van elk instellingsexamen Nederlands eenvoudiger voor het examenbureau. Wij adviseren nadrukkelijk om vanaf nu enkel de 004-variant van onze instellingsexamens Nederlands te gebruiken.

Onderzoeksrapport en certificaten ontvangen?

Wil je beschikken over het beoordelingsrapport met bijbehorende certificaten van de Stichting Examenkamer voor jouw eigen verantwoording? Dan kan je deze opvragen door een e-mail met uw gegevens te sturen naar de redactie nederlands via nederlands@uitgeverij-deviant.nl of naar de redactie engels via engels@uitgeverij-deviant.nl.

Vragen

Heb je vragen? Neem contact op via 033-4650831 en vraag naar de redactie Nederlands of Engels. Of stuur een e-mail naar info@uitgeverij-deviant.nl.

Laatst bijgewerkt op 22-7-2020