Uitgeverij Deviant biedt het mbo gevalideerde instellingsexamens Nederlands

Uitgeverij Deviant biedt het mbo gevalideerde instellingsexamens Nederlands

Met gepaste trots kunnen we melden dat onze instellingsexamens Nederlands voor het mbo zijn gevalideerd. Bovendien is Uitgeverij Deviant gecertificeerd als aanbieder van instellingsexamens Nederlands. Wij hebben voor zowel de validering als de certificering gekozen voor de Stichting Examenkamer. Deze organisatie heeft geen winstoogmerk en een jarenlange staat van dienst heeft als beoordelaar van examens in het mbo.  

De Stichting Examenkamer is een van de vijf onafhankelijke certificerende autoriteiten in Nederland. Deze autoriteiten kunnen:
1. een instantie certificeren als examenleverancier;
2. instellingsexamens valideren.

Voorbeelden van een te certificeren instantie zijn een educatieve uitgeverij die instellingsexamens ontwikkelt en verkoopt of een mbo-instelling die instellingsexamens ontwikkelt voor eigen gebruik. De Stichting Examenkamer heeft Uitgeverij Deviant zowel als examenleverancier gecertificeerd als ook onze instellingsexamens Nederlands gevalideerd.

Waarom certificering en validering?

Vanaf 1 augustus 2018 geldt er een nieuwe collectieve afspraak in onderwijsland met betrekking tot de validatie van instellingsexamens. Deze collectieve afspraak bepaalt dat een mbo-instelling enkel instellingsexamens kan inkopen bij een gecertificeerde examenleverancier. Wil een mbo-instelling eigen examens gebruiken dan dienen ook deze eerst te zijn gevalideerd. Met deze wijziging wil de overheid de kwaliteit van instellingsexamens, en daarmee van het mbo-diploma, garanderen.

Routes

Mbo-instellingen kunnen via drie routes komen tot een valide exameninstrument:

  • route 1: instellingsexamens inkopen bij een gecertificeerd examenleverancier;
  • route 2: zelf instellingsexamens construeren op basis van gestelde criteria;
  • route 3: eigen instellingsexamens extern laten valideren door een onafhankelijk certificerende autoriteit.

Bij route 1 koopt een school instellingsexamens in bij een gecertificeerde instantie. Alle exameninstrumenten van een gecertificeerde instantie voldoen aan alle gestelde criteria en zijn daarmee valide.
Bij route 2 construeert een school zelf of samen met andere scholen een valide exameninstrument. Hoe dit dient te gebeuren is omschreven in de volgende publicatie: https://stichtingvalideringexamensmbo.nl/wp-content/uploads/2018/07/4.-Stappen-route-2.pdf.
Bij route 3 laat een school zelf geconstrueerde exameninstrumenten extern valideren.

Instellingsexamens Nederlands beschikbaar bij mbo-methodes Nederlands

Maakt u gebruik van de instellingsexamens Nederlands van Uitgeverij Deviant dan geldt route 1.
De instellingsexamens Nederlands zijn uitsluitend kosteloos beschikbaar voor mbo-instellingen die werken met onze methodes Nederlands: Starttaal, Starttaal Compact of VIA. De instellingsexamens zijn niet los verkrijgbaar.

Nieuwe instellingsexamens Nederlands op Studiemeter

Op Studiemeter hebben we nieuwe varianten van onze instellingsexamens Nederlands geplaatst. U vindt deze nieuwe instellingsexamens als download bij de methodes Starttaal, Starttaal Compact en VIA.

Wat is er nieuw aan onze instellingsexamens Nederlands? Om te beginnen hebben wij elk instellingsexamen Nederlands een nieuw variantnummer gegeven: 004. Dit variantnummer geeft aan dat het een gevalideerd instellingsexamen Nederlands betreft. Verder hebben we het voorblad aangepast: op elk voorblad staat dat het een gevalideerd instellingsexamen Nederlands betreft. Daarnaast hebben we in elk instellingsexamen Nederlands enkele kleine wijzigingen doorgevoerd: welke wijzigingen dit zijn kunt u lezen in de bijlage van elk instellingsexamen. Het toevoegen van deze bijlage maakt het vaststellen van elk instellingsexamen Nederlands eenvoudiger voor het examenbureau. Wij adviseren nadrukkelijk om vanaf nu enkel de 004-variant van onze instellingsexamens Nederlands te gebruiken.

Instellingsexamens Engels

Onze instellingsexamens Engels zijn nog niet gevalideerd. Momenteel werkt de redactie Engels aan nieuwe instellingsexamens. Zodra deze nieuwe instellingsexamens gereed zijn zullen wij deze laten valideren door de Stichting Examenkamer.

Onderzoeksrapport en certificaten ontvangen?

Wilt u beschikken over het beoordelingsrapport met bijbehorende certificaten van de Stichting Examenkamer voor uw eigen verantwoording? Dan kunt u deze opvragen door een e-mail met uw gegevens te sturen naar nederlands@uitgeverij-deviant.nl.

Vragen

Heeft u vragen? Neem contact op via 033-4650831 en vraag naar de redactie Nederlands. Of stuur een e-mail naar nederlands@uitgeverij-deviant.nl.

Geplaatst op 17-09-2018