Vijf tips voor een succesvolle voorbereiding op het rekenexamen

Vijf tips voor een succesvolle voorbereiding op het rekenexamen

tips examenvoorbereiding

Jack Nouwens en Jerry de Bruijn

Jack Nouwens en Jerry de Bruijn zijn twee gemotiveerde en ondernemende rekendocenten op ROC Zadkine in Rotterdam. In samenwerking met Uitgeverij Deviant hebben ze Trainingsexamens ontwikkeld die leerlingen gericht voorbereiden op de rekentoets in het vo en het centrale rekenexamen in het mbo. De Trainingsexamens lijken qua aantal vragen, tijdsduur en vormgeving zoveel mogelijk op de echte examens, zodat leerlingen bij het officiële examen niet voor verrassingen komen te staan.

Vanuit hun ervaring als rekendocent hebben Jack en Jerry vijf tips opgesteld die je helpen om jouw leerlingen goed voorbereid aan het examen te laten beginnen.

De vijf examentips van Jack en Jerry

  1. Besteed veel aandacht aan de basis van het rekenen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, basisbreuken en procenten. Als studenten of leerlingen dit goed kunnen, hebben ze al ongeveer 15 examenvragen goed. Zo’n goede start geeft een boost aan het zelfvertrouwen.
  2. Laat alleen studenten of leerlingen die eraan toe zijn het examen doen. Een negatieve ervaring werkt langer door dan een positieve ervaring. 
  3. Analyseer de Trainingsexamens nauwkeurig en geef gerichte feedback, zodat de student of leerling precies weet waar hij nog aan moet werken. 
  4. Laat de studenten of leerlingen de uitwerkingen per opgave nauwkeurig noteren, zodat zij in de nabespreking precies kunnen zien wat er goed ging en wat er niet goed ging.
  5. Bespreek het oefenexamen bij voorkeur nog dezelfde dag, zodat de student of leerling het examen nog vers in het geheugen heeft.

Lees hier een interview met Jack en Jerry over de examenvoorbereiding.

Video: Tips en uitleg voor de examentraining

Rekenspecialisten Jack Nouwens en Jerry de Bruijn geven tips en gedetailleerde uitleg over de meest optimale voorbereiding op het rekenexamen.

 

Trainingsexamens: oefenexamens rekenenDe Trainingsexamens: papieren oefenexamens op 2F- en 3F-niveau

De Trainingsexamens zijn papieren examens op 2F- en 3F-niveau waarmee leerlingen die het beoogde rekenniveau hebben, gericht worden voorbereid op het centrale rekenexamen in het vo en mbo. De Trainingsexamens zijn gebaseerd op de lastigste vragen van het centrale rekenexamen. Door extra met deze vragen te oefenen, kunnen leerlingen veelgemaakte fouten vermijden. De Trainingsexamens worden uitgegeven in twee bundels: één voor 2F en één voor 3F. Elke bundel bevat vijf keer vijf verschillende examens.

Meer informatie

 

Workshop: Voorbereiding rekentoets of rekenexamen

Jouw studenten of leerlingen kunnen rekenen, maar hoe bereid je ze voor op de rekentoets of het rekenexamen? Wij vertellen graag hoe je jouw studenten of leerlingen effectief kunt voorbereiden op het rekenexamen op 2A-, 2F- en 3F- niveau en hoe je daarbij gebruik kunt maken van het lesmateriaal van Uitgeverij Deviant.

Workshop aanvragen