Succesvolle Zomerschool rekenen op het Graafschap College

Succesvolle Zomerschool rekenen op het Graafschap College

Geplaatst op: 13-05-2015

De Zomerschool rekenen wint landelijk steeds meer aan populariteit. Het bijspijker- en opfrisprogramma rekenen heeft zich al op diverse scholen bewezen als een succesvolle manier om leerlingen op een leuke, ontspannen manier hun rekenachterstand te laten wegwerken. Zo ook op het Graafschap College, waar op dit moment de voorbereidingen worden getroffen voor de derde Zomerschool in successie.

Zomerschool rekenen voor iedereen

Eddy Jacobs is een van de initiatiefnemers van de Zomerschool rekenen op het Graafschap College. Jarenlang was hij werkzaam als docent ICT en rekenen. Tegenwoordig is hij docent logistiek en decaan op meerdere vestigingen van het roc. Eddy: “Tijdens onze Zomerschool komen leerlingen in de zomervakantie gedurende twee weken vrijwillig naar school om hun rekenvaardigheden te verbeteren. Wij richten ons voornamelijk op vmbo-leerlingen die na de zomer een opleiding bij ons komen volgen, maar in principe kan elke leerling van het Graafschap College zich kosteloos voor de zomerschool inschrijven. Het lesmateriaal, de lunch en alle extra’s worden door school gefinancierd. Het enige wat nog van de leerlingen wordt verwacht, is dat zij in hun vakantietijd naar school komen.

Deelname is gratis

De organisatie lag de afgelopen twee jaar in handen van mijn stichting Vita Sana, een initiatief op het gebied van studiebegeleiding, orthopedagogiek en jeugdhulpverlening. Komende zomer zal het Graafschap College de organisatie zelf gaan oppakken. Ondanks dat deelname gratis is, blijft het aantrekken van deelnemers onze grootste uitdaging. Veel leerlingen willen in de zomervakantie liever geld verdienen met een vakantiebaan. Desondanks hadden we afgelopen zomer ruim 80 deelnemers, en ik verwacht dat we dit aantal komende zomer ruim zullen overtreffen. Er is bij leerlingen namelijk steeds meer besef dat rekenen voorwaardelijk is voor het behalen van het diploma.

Wat is het doel?

We houden zowel een Zomerschool aan het begin als aan het einde van de zomervakantie, zodat vakanties geen obstakel voor deelname kunnen vormen. Tijdens de Zomerschool wordt intensief, maar op een leuke en ontspannen manier aan de rekenvaardigheden gewerkt. Het is school, maar wel met een vakantiegevoel. Plezier staat voorop: tussendoor is veel ruimte voor ontspanning en bij mooi weer zorgen we voor buitenactiviteiten die met rekenen te maken hebben. De grote truc is uiteindelijk om het serieuze rekenwerk op een luchtige en praktische manier te verpakken, zodat leerlingen de rekensommen begrijpen en meer plezier krijgen in het vak rekenen.

Leerwerkboek Zomerschool rekenen

Het leerwerkboek Zomerschool rekenen van Uitgeverij Deviant dient voor ons als leidraad. Het boek biedt volop oefenstof in de vorm van opdrachten en activiteiten. Bovendien heeft het met het start- en eindonderzoek een duidelijk begin- en eindpunt. We houden het boek niet van A tot Z aan, want in zo’n grote groep is veel behoefte aan differentiatie. In het programma houden we voldoende ruimte voor improvisatie, zodat docenten tijdens de les kunnen inspelen op behoeftes binnen de groep.

Hoe ziet het programma eruit?

De eerste dag van de Zomerschool staat in het teken van kennismaking, uitleg en de afname van het startonderzoek. Vanaf dag twee splitsen we op in niveaugroepen en gaan we vervolgens aan de slag om de pijnpunten aan te pakken. We beginnen elke dag met een plenair deel waarin we een lastig onderwerp bespreken, zoals breuken of de opbouw van lengtematen. Met het start- en eindonderzoek meten we de uiteindelijke vooruitgang per deelnemer. De scores zetten we in ons leerlingvolgsysteem, zodat ook de rekendocent de progressie kan zien. Deelnemers kunnen bij de onderzoeken maximaal 200 punten behalen. Aan het einde van de rit verdubbelt vrijwel elke deelnemer minimaal zijn score. We houden wel hele realistische doelstellingen aan. Als een leerling bij het startonderzoek 30 scoort, dan verwachten wij heus niet dat deze score twee weken later 170 zal zijn. Wij prijzen ons dan ook heel gelukkig met een score van 60 of 70.

Wat bepaalt het succes?

De belangrijkste factoren voor een succesvolle Zomerschool zijn wat mij betreft een geschikte locatie en een uitgebalanceerd docententeam. Op onze locatie kunnen wij direct de stad inlopen en hebben we een grote keuken tot onze beschikking. Dit biedt mogelijkheden voor praktische rekenopdrachten, zoals bijvoorbeeld de rekenwandeling uit het leerwerkboek of het bakken van pizza’s. Aan het pizzabakken kunnen we vervolgens diverse rekenopdrachten verbinden, zoals het afwegen van ingrediënten en het opdelen van de pizza’s.

Lesgeven tijdens de Zomerschool vraagt om hele andere kwaliteiten dan lesgeven in het reguliere onderwijs. Leerlingen zitten er in hun eigen tijd, dus met strenge, dominante docenten schiet je je doel mis. De docenten moeten de stof op een leuke en luchtige manier kunnen overbrengen die vooral bij de rekenzwakke leerlingen aanslaat. Bij de samenstelling van ons team zoeken we daarom in ieder geval naar een zeer creatieve docent, een ervaren docent die goed is in klassikaal lesgeven en een docent die goed is in individuele begeleiding van de zwakste rekenaars.

Wat levert het op?

Inmiddels organiseren we ook een Herfstschool, waarmee we leerlingen de mogelijkheid bieden om bijscholing te volgen tijdens de herfstvakantie. Elke dag staat een ander rekendomein centraal. De leerlingen kunnen zich voor elke afzonderlijke dag inschrijven. Onze ambitie is om de komende jaren een succesvol vervolg te geven aan de afgelopen zomerschooledities. Deelnemers moeten aan het einde terugkijken op twee gezellige en leuke weken, waarin ze toch hard hebben gewerkt en veel hebben geleerd. Uit de evaluatie blijkt dat de deelnemers razend enthousiast zijn en dat zij het gevoel hebben dat ze het rekenen echt beter onder de knie hebben gekregen. Wat dat betreft hebben we onze doelstelling tot nu toe elke keer gehaald!”

Op dinsdag 26 april 2016 organiseert Uitgeverij Deviant een Zomerschoolbijeenkomst in Amersfoort.