#Trending 48: Achteraf betalen: eigen schuld dikke bult?

Veel mensen hebben het weleens gedaan: achteraf betalen met bijvoorbeeld Klarna of Riverty. Bedrijven verdienen hier veel geld aan. Gebruik deze lestip en bespreek het in de klas.

#Trending 48: Achteraf betalen: eigen schuld dikke bult?

dinsdag, 23 mei, 2023

Veel mensen hebben het weleens gedaan: achteraf betalen met bijvoorbeeld Klarna of Riverty. Bedrijven verdienen hier veel geld aan. Gebruik deze lestip en bespreek het in de klas.

Achteraf betalen: eigen schuld dikke bult?

Veel mensen hebben het weleens gedaan: achteraf betalen met bijvoorbeeld Klarna of Riverty. Hartstikke handig als je net even te weinig geld hebt. Maar het wordt een dure grap als je vervolgens de rekening vergeet te betalen. En dat is wat vaak gebeurt, vooral bij jongeren.

Bedrijven verdienen veel geld aan mensen die te laat betalen. Want klanten moeten dan niet alleen het oorspronkelijke bedrag betalen, maar krijgen ook een boete. Hoe zit dit precies en hoe kunnen we schulden onder jongeren door achteraf betalen tegengaan? Gebruik deze lestip en bespreek het in de klas.

beeldmerk van #Trending 48

1. Leid het onderwerp in en vraag je studenten wat zij denken dat achteraf betalen inhoudt. Vraag je studenten ook wie er weleens kiest voor de optie achteraf betalen en vraag ook waarom ze dit wel of niet doen.

2. Bekijk het filmpje ‘Zo RIJK wordt Klarna van jouw SCHULD | De waarheid over achteraf betalen’ (NOS Stories, 19 mei 2023.)

3. Bespreek het filmpje na aan de hand van volgende vragen:

  • Welke voordelen en risico’s heeft achteraf betalen?
  • Waarom is de optie achteraf betalen vooral voor jongeren een gevaar?
  • Hoe verdienen bedrijven als Klarna en Riverty aan de optie achteraf betalen?
  • Achteraf betalen is wettelijk alleen toegestaan voor mensen van 18 jaar en ouder. Hoe komt het dat ook minderjarigen toch iets kunnen kopen en het pas achteraf hoeven te betalen?

4. Bespreek daarna een van onderstaande stellingen met elkaar:

  • Achteraf betalen bij online winkelen moet verboden worden.
  • Het is je eigen schuld als je in de problemen raakt door achteraf betalen.
  • Bedrijven moeten van tevoren controleren of de klant de schuld wel aan kan gaan.

5. Sluit de les af door met elkaar manieren te bedenken hoe kan worden tegengaan dat mensen in de schulden raken door achteraf betalen.

 

Schrijf je in voor de Trending-nieuwsbrief en ontvang de volgende lesbrief kosteloos in je mailbox.

Gerelateerde nieuwsberichten

28-11-2023

Een nieuwe methode in de Gut Gemacht!-lijn komt op de markt! Vanaf studiejaar 2024-2025 kunnen horeca- en toerismeopleidingen Gut Gemacht! Gastronomie & Tourismus gaan inzetten. Is deze nieuweling net zo goed als haar Gut Gemacht!-zussen? Linda Harshagen, maker van Gut Gemacht!, vindt van wel. Waarom? We vragen het haar.

21-11-2023

Schokland is vernieuwd! Welke verbeteringen zijn er in onze succesvolle burgerschapsmethode doorgevoerd? En wat is er hetzelfde gebleven? Ron Visser, redacteur burgerschap bij Uitgeverij Deviant, vertelt het.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353