#Trending: Inclusief taalgebruik op school

Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft afgelopen week een taalgids gepubliceerd met daarin tips voor inclusief taalgebruik in het onderwijs. Wat vinden jouw studenten van deze taalgids? Bespreek het in de klas.

#Trending: Inclusief taalgebruik op school

dinsdag, 18 april, 2023

Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft afgelopen week een taalgids gepubliceerd met daarin tips voor inclusief taalgebruik in het onderwijs. Wat vinden jouw studenten van deze taalgids? Bespreek het in de klas.

Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft afgelopen week een taalgids gepubliceerd met daarin tips voor inclusief taalgebruik in het onderwijs. Het doel? Voorbeelden geven van woorden die we kunnen gebruiken om kansenongelijkheid in het onderwijs tegen te gaan. Taal heeft namelijk de macht om mensen buiten te sluiten of te stereotyperen. Volgens het LAKS is de gepubliceerde lijst geen lijst met verboden, maar is het een lijst met tips.

Wat vinden jouw studenten van deze taalgids? Welke gegeven tips vinden zij belangrijk of juist niet? En hebben ze zelf nog woorden of ideeën die kunnen zorgen voor inclusiever onderwijs? Gebruik deze lestip en bespreek het in de klas.

 1. Leid het onderwerp in en geef aan dat er door het LAKS een woordenlijst is opgesteld met tips voor inclusiever onderwijs.
 2. Bekijk het filmpje ‘Geen ‘jongens en meisjes’ of brandweerman: LAKS presenteert een inclusieve taalgids voor scholen’ (WNL, 12 april 2023).
 3. Neem een aantal taalsuggesties met elkaar door en bespreek of je studenten de suggesties nuttig vinden.
  Voorbeelden van suggesties zijn:
  – ‘mbo-, hbo- en wo-opgeleiden’ in plaats van ‘hoog- en laagopgeleiden’
  – ‘mbo-studenten’ in plaats van ‘mbo-leerlingen’
  – ‘onderwijsrichtingen’ in plaats van ‘onderwijsniveaus’
  – ‘leerlingen met een handicap’ in plaats van ‘gehandicapte leerlingen’
  – ‘brandweerkracht’ in plaats van ‘brandweerman of -vrouw’
  – ‘doubleren’ in plaats van ‘zittenblijven’
 4. Bespreek de volgende vragen in de klas:
  – Wat houdt inclusief onderwijs voor jou in?
  – Vind jij inclusief onderwijs belangrijk? Leg uit waarom wel of niet.
  – Wat helpt volgens jou om het onderwijs bij jullie op school inclusiever te maken?
 5. Sluit de les af door met elkaar te bespreken wat jullie vinden van de taalgids die door het LAKS is bedacht. Zouden de tips ook aandacht moeten krijgen bij jullie op school?

Schrijf je in voor de Trending-nieuwsbrief en ontvang de volgende lesbrief kosteloos in je mailbox.

Gerelateerde nieuwsberichten

13-02-2024

Toen bekend werd dat er in het mbo nieuwe rekeneisen zouden gaan gelden, ging onze rekenredactie direct aan de slag met het ontwikkelen van een gloednieuwe rekenmethode: Startrekenen MBO. Nu deze rekenmethode alweer enkele jaren bestaat, kunnen we eens rustig terugkijken. Dat doen we samen met een van de makers: Jan van Daalen.

kiesvoorafbannercupcakeskiesvoorafba
07-02-2024

Leerlingen op het praktijkonderwijs (PrO) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) verdienen lesmateriaal dat bij ze past. Maar voor het vak burgerschap is er nog weinig geschikt materiaal voor de onderbouw. Wij vonden het tijd dat daar verandering in kwam. En nu, na grondig onderzoek, creatieve brainstormsessies en verschillende pilots in de klas, is ze bijna af: onze gloednieuwe methode Kies Vooraf. Ontwikkelaar Anke Taube, een van de drijvende krachten achter Kies Vooraf, vertelt er met trots over.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353