Vijf voordelen van online onderwijs

2020: wat was het een vreemd jaar voor het onderwijs. Scholen sloten, studenten en leerlingen moesten thuisblijven en jij gaf plotsklaps volledig les vanachter je scherm. Het was nieuw, vooral onwennig en soms ronduit lastig. Maar nu we, in het begin van het hoopvolle 2021, alweer een tijdje gewend zijn aan online onderwijs, is het tijd om ook de voordelen ervan onder de aandacht te brengen. Om het nieuwe jaar met een positieve noot te beginnen, noemen we er hier vijf.

Vijf voordelen van online onderwijs

dinsdag, 16 maart, 2021

2020: wat was het een vreemd jaar voor het onderwijs. Scholen sloten, studenten en leerlingen moesten thuisblijven en jij gaf plotsklaps volledig les vanachter je scherm. Het was nieuw, vooral onwennig en soms ronduit lastig. Maar nu we, in het begin van het hoopvolle 2021, alweer een tijdje gewend zijn aan online onderwijs, is het tijd om ook de voordelen ervan onder de aandacht te brengen. Om het nieuwe jaar met een positieve noot te beginnen, noemen we er hier vijf.

1. Online onderwijs neemt je werk uit handen

Nakijkwerk, niet altijd je favoriete klus als docent. Uren met je rode pen door gemaakt werk heen ploeteren hoeft met online lesgeven gelukkig niet meer. Geavanceerde online lesprogramma’s kijken tegenwoordig veel voor jou na. En vaak kunnen je studenten of leerlingen in deze lesprogramma’s hun opdrachten ook zelf online nakijken. Hierbij zien ze meteen welke antwoorden goed en fout zijn, én krijgen ze feedback om het de volgende keer beter te doen. Ze weten dus direct of ze de lesstof begrijpen. Op die manier kunnen ze jou gerichter om hulp vragen en kan jij ‘nakijktijd’ aan andere lesgeefactiviteiten besteden.

2. Altijd inzicht in de studievoortgang

Sommige online platformen, zoals onze eigen Studiemeter en Studiereader, hebben een docentenportaal. Hierin staan de resultaten van al je studenten of leerlingen op een rijtje, waardoor je, ook zonder veel nakijkwerk, goed inzicht krijgt in hun studievoortgang. Je kunt in één oogopslag zien wie waar goed in is en wie nog wat extra uitleg kan gebruiken bij bepaalde lesstof. Zo houd jij niet alleen gemakkelijk het overzicht, ook kan je efficiënter hulp bieden.

3. Beter bijsturen door online onderwijs


Meer overzicht in de studievoortgang maakt het gemakkelijker om te differentiëren. Zie je dat een student of leerling ergens blijft steken, dan kan je hulp aanbieden of extra oefenmateriaal toesturen. Maar ook als een van je studenten of leerlingen door de lesstof heen raast, zie je dat ogenblikkelijk. Dat geeft jou de mogelijkheid om extra uitdaging te bieden. Vaak kan je ook gericht lesstof uit de methode klaarzetten en daarin je eigen accenten leggen. Hierdoor krijgen je studenten en leerlingen meer afwisseling, waardoor zij gemotiveerder blijven.

4. Je mag even nadenken over je antwoord


Tijdens een online les kunnen studenten of leerlingen jou, net als in een klaslokaal, vaak direct vragen stellen. Maar bij sommige methodeplatformen, zoals Studiereader, kunnen ze ook tijdens het maken van hun opdrachten een vraag stellen. Namelijk via een feedbackfunctie. Stelt een student of leerling je een (geschreven) vraag, dan hoef jij daar niet meteen een panklaar antwoord op te hebben. Je krijgt de kans om er even over na te denken, waardoor je een weloverwogen(ere) reactie kunt geven. Jij een beter gevoel, je student of leerling een beter antwoord.

5. Afwisselender leren door nieuwe technische mogelijkheden

Nu jullie niet meer samen in de klas zitten, is het een uitdaging om de les afwisselend te houden. Hierdoor ontdek je misschien nieuwe technische mogelijkheden, zoals educatieve games en virtual reality. Deze technische snufjes spreken jongeren aan én ze zijn goed voor de nodige afwisseling in je online lessen. Wat bij je studenten en leerlingen weer leidt tot meer motivatie en een effectiever leerproces. Tip: combineer nieuwe technische mogelijkheden ook eens met andere leuke opdrachtenvormen. Zet bijvoorbeeld wisbordjes in om studenten en leerlingen op hetzelfde moment antwoord te laten geven en actiever bij de lesstof te betrekken.

Dit waren ze voor nu: vijf voordelen van online onderwijs. Natuurlijk zijn er ook genoeg nadelen te noemen. Zeker als online onderwijs de boventoon voert. Je studenten en leerlingen live in het klaslokaal begroeten geeft natuurlijk een heel ander gevoel dan een digitale begroeting door te zwaaien naar je laptop. Houd dus in je achterhoofd dat online leren zeker meerwaarde heeft als je de voordelen ervan optimaal kan benutten. En als we eenmaal door die zure corona-appel heen hebben gebeten, heb jij al een mooie mengvorm van online en offline onderwijs gevonden die bijdraagt aan meer motivatie en meer leereffect.

Gerelateerde nieuwsberichten

04-04-2024

Burgerschap Compact is onze volledig digitale burgerschapsmethode voor het mbo. Burgerschap Compact is perfect voor klassen met weinig lesuren: studenten werken namelijk grotendeels zelfstandig en online aan de lesstof. Wat maakt de methode nou zo goed? We vroegen het aan Marlies Peeters. Zij heeft als projectleider een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van Burgerschap Compact.

05-03-2024

Startrekenen in English is ons nieuwe Engelstalige rekenprogramma waarin studenten domeingericht kunnen oefenen met alle vaardigheden uit de rekeneisen. De oefenstof biedt stapsgewijze oefening richting het eindniveau aan. Vanaf nu kun je gebruikmaken van Startrekenen in English. Wil je meer weten? Kom dan naar onze docentendag of volg de online sessie.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353