Het gezicht achter … Gut Gemacht!

Je kent onze methodes als didactisch sterke en betrouwbare producten. Maar alle ideeën, drijfveren en vooral mensen achter deze producten ken je misschien nog niet. Wat drijft hen in hun werk? En wat vinden ze eigenlijk van de methodes die ze maken? Je komt het te weten in ‘Het gezicht achter …’, een reeks van interviews met onze methodemakers: enthousiaste, deskundige Devianters die iedere dag hard werken aan onze methodes. Deze keer: Linda Harshagen, een van de gezichten achter Gut Gemacht!, onze beroepsgerichte methodelijn Duits voor logistieke en chauffeursopleidingen in het mbo.

Het gezicht achter … Gut Gemacht!

donderdag, 20 mei, 2021

Je kent onze methodes als didactisch sterke en betrouwbare producten. Maar alle ideeën, drijfveren en vooral mensen achter deze producten ken je misschien nog niet. Wat drijft hen in hun werk? En wat vinden ze eigenlijk van de methodes die ze maken? Je komt het te weten in ‘Het gezicht achter …’, een reeks van interviews met onze methodemakers: enthousiaste, deskundige Devianters die iedere dag hard werken aan onze methodes. Deze keer: Linda Harshagen, een van de gezichten achter Gut Gemacht!, onze beroepsgerichte methodelijn Duits voor logistieke en chauffeursopleidingen in het mbo.

Bijna vijf jaar geleden kwam Linda als ervaren docent Uitgeverij Deviant binnen. Ook als methodemaker had ze al flink wat ervaring opgedaan. Toen ze twintig was, in haar derde jaar van de opleiding Duitse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht, werkte ze al mee aan het ontwikkelen van een lesmethode Duits. En ook tijdens haar elfjarige carrière als docent Duits in het voortgezet onderwijs hielp ze uitgeverijen verschillende methodes te maken. Nu vormt ze samen met Silke en Age de driekoppige redactie Duits van Uitgeverij Deviant, verantwoordelijk voor mooie methodes als Klasse!, Duits Compact en Gut Gemacht!.

Linda: ‘Ik heb altijd tegen mezelf gezegd: als het schrijven van lesmethodes een volledige baan zou kunnen zijn, dan zou ik dat ontzettend leuk vinden. Toen Uitgeverij Deviant een redacteur Duits zocht, wist ik: dit is voor mij de perfecte baan. Vooral het creatieve proces is enorm leuk. Je bent echt bezig om, samen met een team, iets moois vorm te geven om het onderwijs te verbeteren en mensen plezier te laten hebben in het leren van een taal.’

Zijn dat dan ook je grootste drijfveren als methodemaker?
‘Uiteindelijk zijn mijn grootste drijfveren als methodemaker dezelfde als docent: je wilt een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jonge mensen. Je wilt ze verder helpen in hun educatieve ontwikkeling en carrière. Het leuke aan Gut Gemacht! is dat de studenten die ermee werken al serieus bezig zijn met hun vak en toekomst in de logistiek of transport. Ze weten dus al beter wat ze willen en waar ze voor leren. Het is geweldig om ze via onze methode de tools aan te mogen reiken, waarmee ze in hun werkende toekomst echt aan de slag kunnen.’

Noem eens één inhoudelijk aspect op van Gut Gemacht! waar jij heel blij van wordt.
‘Afwisseling. Gut Gemacht! is zo’n afwisselende methode, alle vaardigheden komen aan bod. Studenten lezen relevante teksten, ze beluisteren gesprekken en vervolgens moeten ze zelf ook gesprekken voeren. Dat doen ze in veel verschillende werkvormen en natuurlijk in een beroepsgerichte context, waardoor het nooit saai wordt. Daarmee biedt Gut Gemacht! het complete pakket.’

Wat is er bijzonder aan de ontwikkeling van Gut Gemacht!?
‘Omdat we zelf niet erg in de vakgerelateerde materie zaten, moesten we veel research doen en diep het beroepsveld induiken. Waar komt een vrachtwagenchauffeur mee in aanraking? Waar krijgt een havenmedewerker allemaal mee te maken? Het waren vragen waar we zelf niet meteen het antwoord op wisten. Daarom hebben we heel veel informatie opgevraagd bij transportbedrijven en contact gehad met mensen uit het werkveld, bijvoorbeeld in de Rotterdamse haven. We hebben ons dus enorm verdiept in de materie, omdat je lesstof natuurlijk zo realistisch mogelijk hoort te zijn voor de studenten die ermee in aanraking komen. Ik denk dat het gelukt is om een realistische beroepsgerichte methode neer te zetten waar studenten straks in de praktijk ook echt iets aan hebben.’

Waar ben je het meest trots op als methodemaker?
‘Dat we met een team mooie en zinvolle producten maken waar leerlingen, studenten en docenten verder mee komen. En dat team bestaat niet alleen uit ons drieën, maar uit een heleboel collega’s. Van marketing tot vormgeving en de ontwikkeling van software voor ons digitaal lesmateriaal: we hebben het allemaal in huis, niets wordt uitbesteed. Onze methodes zijn het resultaat van een bedrijfsbreed team. Daardoor krijg je echt het gevoel dat je deel uitmaakt van de ‘Deviant-familie’, zelfs in coronatijd. En dat vind ik heel bijzonder. Ik ben er dan ook heel trots op dat we het met z’n allen doen. Dat zorgt er meteen ook voor dat we het met plezier doen. Ik hoop vooral dat studenten en docenten dat plezier ervaren als ze aan de slag gaan met Gut Gemacht!. Dat ze het plezier proeven dat wij als team erin hebben gestopt.’

Gerelateerde nieuwsberichten

Gut gemacht
24-06-2021

Wij kunnen je natuurlijk wel vertellen hoe goed onze methodes in elkaar steken en welke voordelen ze je brengen. Maar echt betrouwbare informatie komt van de docent zelf. Daarom vragen we docenten naar hun ervaringen met onze methodes. Hun eerlijke antwoorden lees je in ‘Verkend door de docent’. Deze keer: wat vindt Cathelijne van Roden, docent Duits aan het Nova College, van onze methode Gut Gemacht! Transport & Logistik?

Gut Gemacht
20-05-2021

Nederland, handelsland: de Nederlandse arbeidsmarkt wordt steeds internationaler. Steeds meer Nederlandse bedrijven zoeken samenwerking met partners uit het buitenland en eisen daarom vaker dat hun medewerkers meertalig zijn opgeleid. Een ontwikkeling die haaks staat op de beperkte aandacht voor moderne vreemde talen in het middelbaar beroepsonderwijs.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353