Het gezicht achter … Startrekenen MBO

Je kent onze methodes als didactisch sterke en betrouwbare producten. Maar alle ideeën, drijfveren en vooral mensen achter deze producten ken je misschien nog niet. Wat drijft hen in hun werk? En wat vinden ze eigenlijk van de methodes die ze maken? Je komt het te weten in ‘Het gezicht achter …’, een reeks van interviews met onze methodemakers: enthousiaste, deskundige Devianters die iedere dag hard werken aan onze methodes. Deze keer: Jan van Daalen, een van de gezichten achter Startrekenen MBO – nieuwe rekeneisen, onze allernieuwste methode rekenen voor het mbo.

Het gezicht achter … Startrekenen MBO

dinsdag, 28 september, 2021

Je kent onze methodes als didactisch sterke en betrouwbare producten. Maar alle ideeën, drijfveren en vooral mensen achter deze producten ken je misschien nog niet. Wat drijft hen in hun werk? En wat vinden ze eigenlijk van de methodes die ze maken? Je komt het te weten in ‘Het gezicht achter …’, een reeks van interviews met onze methodemakers: enthousiaste, deskundige Devianters die iedere dag hard werken aan onze methodes. Deze keer: Jan van Daalen, een van de gezichten achter Startrekenen MBO – nieuwe rekeneisen, onze allernieuwste methode rekenen voor het mbo.

Jan van Daalen Startrekenen MBO

Na zich jarenlang te hebben ondergedompeld in de muziekwereld ging rasmuzikant Jan van Daalen ruim zes jaar geleden aan de slag bij de servicedesk van Uitgeverij Deviant. Na enkele maanden solliciteerde hij op een vacature op de rekenredactie; hij mocht meteen aan de slag. Met een voorliefde voor de exacte vakken, maar ook voor taal, voelde Jan zich hier al snel helemaal thuis: ‘Ik heb altijd al een interesse gehad in de exacte kant van dingen. Maar ik ben ook een taalmens, en daarin ligt voor mij de hoofdtaak bij het werk dat ik doe.’

Je bent op het moment vooral bezig met de eindredactie en het invoeren van kopij van Startrekenen MBO die toegespitst is op de nieuwe rekeneisen. Hoe ziet jouw werk er precies uit?
‘In ons systeem Studiebuilder voer ik de opdrachten en theorie in die studenten en docenten op ons digitale methodeplatform Studiereader te zien gaan krijgen. Die invoer combineer ik met de eindredactie. De collega’s op de redactie ontwikkelen de theorie en opdrachten en leveren die bij mij aan. Ik voer hun werk in via Studiebuilder en controleer het op foutjes en leesbaarheid. Daarna bekijk ik alles direct op Studiereader. Ook maak ik alle opdrachten en pas die waar nodig nog aan, om zo een optimaal mogelijke gebruikservaring te creëren voor de student.’

Hoe kun je je ei daarin kwijt?
‘Ik ben van nature erg gestructureerd en nogal perfectionistisch ingesteld, en in eindredactiewerk is dat wat je nodig hebt. Bij de eindredactie leg je de laatste hand aan het werk; je moet op honderdduizend dingen letten, je moet op alle slakken zout leggen en je moet elke komma die scheef staat recht zetten. Daarnaast vind ik het leuk om in de huid van de eindgebruiker te kruipen: is een opdracht qua presentatie en leesbaarheid optimaal voor bijvoorbeeld een niveau 2-student? ’

Waar ben je het meest trots op binnen jouw werk als eindredacteur rekenen?
‘Elke keer als ik het eindresultaat van mijn werk op Studiereader zie, ben ik weer trots. Wat dat betreft is het fijn om aan deze kant van het proces te zitten. Als ik zie wat ik invoer, dan zie ik meteen het hele proces dat daaraan vooraf is gegaan; niet alleen op de rekenredactie, maar ook op de afdeling vormgeving, waar vormgevers hun best hebben gedaan om alle afbeeldingen zo mooi mogelijk te maken. Als je dat hele proces bij elkaar ziet komen en je ziet het op het scherm verschijnen, dat verveelt nooit.’

Is dat werkproces van Startrekenen MBO anders dan van andere rekenmethodes?
Startrekenen MBO is onze eerste rekenmethode die we helemaal digitaal maken. Bij methodes in boekvorm maakt de afdeling vormgeving altijd drukproeven. Die corrigeren wij, de rekenredactie, waarop vormgeving ze weer aanpast. De proeven gaan heen en weer totdat ze goed zijn. Bij Startrekenen MBO doorloop ik dit proces digitaal, samen met testers. Dus waar de afdeling vormgeving normaal gesproken het eindproduct maakt, maak ik dat nu. En dat vind ik een hele leuke, veelzijdige taak, omdat je constant moet communiceren met alle mensen die meewerken aan de methode. Ook bijvoorbeeld met ICT, omdat er veel nieuwe functionaliteiten in de methode zitten.’

Wat maakt Startrekenen MBO nou zo’n goede methode, volgens jou?
‘Ik denk dat wij een fantastische interpretatie hebben van de nieuwe rekeneisen voor het mbo. Die focussen op rekenen binnen realistische thema’s uit het dagelijks leven. Wij hebben Startrekenen MBO van de grond af opgebouwd vanuit die invalshoek. Zo is de methode al ingedeeld in thema’s: Studie & Werk, Vrije Tijd, Vervoer en Wonen. Elk thema opent met een starttaak, waarin je als student verkent welke rol rekenen speelt binnen dat thema en dus ook in de praktijk. Zo staan de daaropvolgende rekenopdrachten altijd binnen een praktisch kader, waardoor het rekenen voor studenten echt relevant wordt.’

Gerelateerde nieuwsberichten

04-04-2024

Burgerschap Compact is onze volledig digitale burgerschapsmethode voor het mbo. Burgerschap Compact is perfect voor klassen met weinig lesuren: studenten werken namelijk grotendeels zelfstandig en online aan de lesstof. Wat maakt de methode nou zo goed? We vroegen het aan Marlies Peeters. Zij heeft als projectleider een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van Burgerschap Compact.

05-03-2024

Startrekenen in English is ons nieuwe Engelstalige rekenprogramma waarin studenten domeingericht kunnen oefenen met alle vaardigheden uit de rekeneisen. De oefenstof biedt stapsgewijze oefening richting het eindniveau aan. Vanaf nu kun je gebruikmaken van Startrekenen in English. Wil je meer weten? Kom dan naar onze docentendag of volg de online sessie.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353