Nieuw: lesmateriaal van Anansi de spin

Van elk jong kind een wereldburger maken. Dat is het doel van de gloednieuwe lespakketten van Anansi de spin voor basisschoolleerlingen in groep 1 en 2. Het lesmateriaal laat leerlingen ontdekken en ervaren dat zij zelf kunnen bijdragen aan een betere en inclusieve samenleving voor zichzelf en hun leeftijdsgenootjes. In Amsterdam gaan de eerste scholen van start met de lessen.

Nieuw: lesmateriaal van Anansi de spin

woensdag, 16 maart, 2022

Van elk jong kind een wereldburger maken. Dat is het doel van de gloednieuwe lespakketten van Anansi de spin voor basisschoolleerlingen in groep 1 en 2. Het lesmateriaal laat leerlingen ontdekken en ervaren dat zij zelf kunnen bijdragen aan een betere en inclusieve samenleving voor zichzelf en hun leeftijdsgenootjes. In Amsterdam gaan de eerste scholen van start met de lessen.

Wereldburgers maken van jonge kinderen

‘Als we van kinderen wereldburgers willen maken, zullen we ze daar zo veel mogelijk mee moeten helpen en met dit lesmateriaal dragen wij daar ons steentje aan bij’, zegt Jelle Pol, directeur-eigenaar van Uitgeverij Deviant, die het lesmateriaal mede ontwikkelde. ‘Het is buitengewoon belangrijk om aan jonge kinderen door te geven hoe ze met elkaar om kunnen of moeten gaan’, vindt Iven Cudogham, schrijver van de prentenboeken van Anansi de spin. De sprookjes uit Afrika van de slimme spin Anansi vormen de basis van het inspirerende lesmateriaal van Anansi de spin ‘Wie niet sterk of groot is moet slim zijn’. Zijn Stichting Toekomstweb ontwikkelde het lesmateriaal samen met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), het Projectbureau Primair Onderwijs Zuidoost (PPOZO) en Uitgeverij Deviant. Vanaf vandaag kunnen Amsterdamse basisscholen werken met de lessen bij de verhalen van Anansi de spin. 

Lesmateriaal waarin diversiteit en inclusiviteit centraal staan

Jelle benadrukt waarom hij dit lesmateriaal zo graag wilde ontwikkelen: ‘Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd inzien dat het feit dat mensen van elkaar verschillen niet betekent dat de een meer waard is dan de ander. Door bij te dragen aan dit besef hopen we dat ze later tolerante volwassenen zullen worden.’ Drijfveer van Iven is het gebrek aan lesmateriaal waarin diversiteit en inclusiviteit centraal staan. ‘Te veel kinderen van een andere afkomst en met een andere huidskleur herkennen zich niet in het lesmateriaal waarmee ze werken. En dat geldt vaak ook voor kinderen die twee vaders of twee moeders hebben. Daarom vind ik het belangrijk om lesmateriaal te maken waarin alle kinderen zich kunnen herkennen.’

Jezelf herkennen in positieve verhalen

Dayenne Schurman van het PPOZO, auteur van het lesmateriaal en juf, is het helemaal eens met Iven: ‘Jezelf herkennen in positieve verhalen, representatieve beelden en divers en inclusief lesmateriaal is een belangrijk aspect bij het ontwikkelen van het zelfbeeld en het beeld van de wereld. Representatie is in dit geval niet een persoon van kleur, maar de herkenning zit ‘m voor mij in de verhalen van Anansi de spin. Verhalen waarmee ik groot ben gebracht en die ik nu als moeder en met het lesmateriaal als leerkracht doorgeef.’

Amsterdamse basisscholen van start met Anansi de spin

De gemeente Amsterdam vindt die aandacht voor diversiteit, goed burgerschap en inclusiviteit op de basisschool zo belangrijk dat zij de lespakketten van Anansi de spin kosteloos beschikbaar stelt voor alle basisscholen binnen de gemeente. Op vrijdag 11 maart 2022 overhandigden de leerlingen van basisschool De Rozemarn in Amsterdam Zuidoost het eerste lespakket aan alle betrokken partijen. Vanuit de gemeente Amsterdam waren onderwijswethouder Marjolein Moorman en stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing aanwezig.

Amsterdamse scholen van start met lessen bij Anansi de spin
Overhandiging eerste lespakket Anansi de spin op basisschool De Rozemarn.

Over het lesmateriaal voor groep 1 en 2

Meer informatie over de lespakketten vind je op www.anansidespin.nl/scholen en op www.uitgeverij-deviant.nl/anansi.

Gerelateerde nieuwsberichten

Iven Cudogham_Anansi_de_spin
28-03-2022

Elk mens, elk dier en elke plant heeft een eigen verhaal. Die boodschap probeert Iven Cudogham, schrijver van de prentenboeken van Anansi de spin, aan jonge kinderen mee te geven: ‘Het is buitengewoon belangrijk om aan jonge kinderen door te geven hoe ze met elkaar om kunnen of moeten gaan.’ Samen met Uitgeverij Deviant ontwikkelde hij lespakketten van Anansi de spin voor leerlingen uit groep 1 en 2 van het basisonderwijs. Iven en Jelle, directeur-eigenaar van Uitgeverij Deviant, vertellen je er alles over.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353