#Trending: Grenzeloos rijk

Moet de Koningshavenbrug uit elkaar worden gehaald zodat het jacht van een van de rijkste mannen ter wereld Jeff Bezos er onderdoor kan? Ga in gesprek met je studenten over wat er nu in Rotterdam gaande is en bespreek met elkaar of zij denken dat met geld en status alles te koop is.

#Trending: Grenzeloos rijk

dinsdag, 8 februari, 2022

Moet de Koningshavenbrug uit elkaar worden gehaald zodat het jacht van een van de rijkste mannen ter wereld Jeff Bezos er onderdoor kan? Ga in gesprek met je studenten over wat er nu in Rotterdam gaande is en bespreek met elkaar of zij denken dat met geld en status alles te koop is.

De eigenaar van de webwinkel Amazon Jeff Bezos laat een luxe jacht bouwen in Alblasserdam die te groot is om onder De Hef door te varen. Daarom wordt er gesproken over het tijdelijk ontmantelen van de monumentale brug in Rotterdam. Dit terwijl de gemeente heeft beloofd dat De Hef nooit meer zou worden gedemonteerd. Waarom gebeurt dit en welke invloed hebben het geld en de status van Jeff Bezos hierop? Ga hierover in gesprek met je studenten aan de hand van onze gratis lestip:

Hoe ga je aan de slag?

 1. Bekijk met je studenten het fragment over de ontmanteling van De Hef van het AD (3 februari 2022): ‘Markante hefbrug moet uit elkaar voor de boot van Bezos’. Bespreek daarna de volgende vragen:
  – Wat is het onderwerp van dit fragment?
  – Waar is Ton Wesselink bang voor als Jeff Bezos zijn zin krijgt?
  – Waarom noemt Ton Wesselink het ‘wrang’ als Jeff Bezos het ontmantelen van De Hef voor elkaar krijgt, denken jullie?

  Laat je studenten eventueel eerst zelf nadenken over het woord ‘wrang’ en bespreek daarna de definitie klassikaal, voordat jullie gezamenlijk antwoord geven op de vraag.

  Tip: Je kunt ervoor kiezen om je studenten deze vragen te laten lezen voordat je het fragment toont. Ook kun je je studenten aantekeningen laten maken tijdens het kijken en luisteren van het fragment, zodat ze de vragen makkelijker kunnen beantwoorden.

 2. Bespreek na het kijken van het fragment de volgende vragen met je studenten:
  – Wat vinden jullie ervan dat Jeff Bezos een monumentale brug wil laten ontmantelen om zijn boot erdoorheen te laten?
  – Waar zouden jullie je geld aan uitgeven als jullie zo rijk waren als Jeff Bezos?

 3. Sluit de les af met de stelling: Wanneer je veel geld hebt, mag je meer dan wanneer je weinig geld hebt.

  Laat je studenten eerst zelf bepalen of ze voor of tegen zijn. Vraag je studenten vervolgens aan te geven of ze het met de stelling eens of oneens zijn en ga over de stelling in debat. Je kunt hier ook een overloopdebat van maken. Tijdens zo’n debat mogen je studenten van mening veranderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als ze een argument van de andere kant overtuigend genoeg vinden, of als ze het oneens zijn met argumenten van hun medestanders. 

Gerelateerde nieuwsberichten

24-01-2022

Gebruik deze les om met je studenten in gesprek te gaan over de misstanden bij The Voice: wat is er gebeurd, welke reacties roepen de verhalen bij je studenten op en wat is het gevaar van ‘victim blaming’?

Trending 27 rellen bij protesten coronamaatregelen en 2G
23-11-2021

Het protest in Rotterdam tegen de coronamaatregelen is afgelopen vrijdag uit de hand gelopen. De demonstratie had vreedzaam moeten verlopen, maar naast vreedzame demonstranten kwamen er relschoppers op het protest af, die vuurwerk afstaken en de politie bekogelden. De politie heeft tientallen arrestaties verricht en heeft relschoppers beschoten. Ook in andere steden in Nederland was het dit weekend onrustig. Ga hierover in gesprek met je studenten aan de hand van onze lestips.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353