#Trending: Van vreedzaam demonstreren naar relschoppen

Het protest in Rotterdam tegen de coronamaatregelen is afgelopen vrijdag uit de hand gelopen. De demonstratie had vreedzaam moeten verlopen, maar naast vreedzame demonstranten kwamen er relschoppers op het protest af, die vuurwerk afstaken en de politie bekogelden. De politie heeft tientallen arrestaties verricht en heeft relschoppers beschoten. Ook in andere steden in Nederland was het dit weekend onrustig. Ga hierover in gesprek met je studenten aan de hand van onze lestips.

#Trending: Van vreedzaam demonstreren naar relschoppen

dinsdag, 23 november, 2021

Het protest in Rotterdam tegen de coronamaatregelen is afgelopen vrijdag uit de hand gelopen. De demonstratie had vreedzaam moeten verlopen, maar naast vreedzame demonstranten kwamen er relschoppers op het protest af, die vuurwerk afstaken en de politie bekogelden. De politie heeft tientallen arrestaties verricht en heeft relschoppers beschoten. Ook in andere steden in Nederland was het dit weekend onrustig. Ga hierover in gesprek met je studenten aan de hand van onze lestips.

Hoe ga je aan de slag?

Stap 1:

Vraag je studenten wat zij hebben meegekregen van het uit de hand gelopen protest in Rotterdam van afgelopen vrijdag of van de rellen in andere steden dit weekend. Doe dit door de volgende vragen met je studenten te bespreken:

 • Heb je beelden van de rellen gezien? Zo ja, wat dacht je toen je de beelden zag?
 • Welk beeld of welke gebeurtenis maakte de meeste indruk op jou? Leg uit waarom.
 • Via sociale media zijn oproepen gedaan om te gaan rellen. Kom jij weleens dit soort berichten tegen? Wat vind je ervan dat dit soort oproepen op sociale media worden gedaan?
Stap 2:

Bekijk met je studenten het fragment Aboutaleb: ‘Het was een orgie van geweld’ van NOS, waarin burgemeester Aboutaleb spreekt over de rellen en het geweld in Rotterdam van afgelopen vrijdagavond. Laat je studenten tijdens het kijken en luisteren aantekeningen maken op papier. Bespreek daarna de volgende vragen:

 • Wat is er afgelopen vrijdagavond gebeurd in Rotterdam?
 • Hoe heeft de situatie in Rotterdam uit de hand kunnen lopen? Bespreek de stappen die Aboutaleb noemt in zijn interview.
  Laat je studenten eerst zelf opschrijven welke stappen tot het geweld hebben geleid. Bespreek daarna de stappen die Aboutaleb noemt klassikaal.
 • Aboutaleb corrigeert zichzelf, door te zeggen: ‘De politie is op verschillende momenten zwaar geattaqueerd door de demonstranten. De relschoppers moet ik zeggen.’ Waarom doet hij dit?
  Laat je studenten eerst zelf nadenken over deze correctie en bespreek daarna de reden klassikaal.
 • Wat vindt Aboutaleb van de situatie van afgelopen vrijdagnacht? 
  Laat je studenten ook uitleggen hoe ze dit weten door de woorden van Aboutaleb te gebruiken.
Stap 3:

Sluit de les af door te bespreken in hoeverre je studenten zich zorgen maken over rellen zoals die van afgelopen weekend. Bespreek ook wat hun eventuele zorgen zijn.

Tip 💡

Heb je voldoende tijd? Bekijk dan het interview met Max Daniel (1 minuut 37) van de Nationale Politie (video staat halverwege het artikel) met je studenten. Bespreek het interview aan de hand van onderstaande vragen:

Schrijf je in voor de Trending-nieuwsbrief en ontvang de volgende lesbrief kosteloos in je mailbox.

Gerelateerde nieuwsberichten

08-11-2021

Van 31 oktober tot 12 november was in Glasgow een internationale top over het klimaat. Doel van de top: afspraken maken over het tegengaan van de opwarming van de aarde. Op de eerste dag van de top hielden de aanwezige staatshoofden en regeringsleiders toespraken, waarin zij hun zorgen en ideeën deelden. Maar is er ook voldoende ruimte voor de stem van jongeren? Wat zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de toekomst van jongeren? Bespreek het in de les aan de hand van de gratis lesbrief.

Trending 25 Hooligangeweld
25-10-2021

De nieuwsmedia staan er vol mee: het ene na het andere hooligan-incident. De start van het voetbalseizoen gaat namelijk gepaard met een alarmerende piek in hooligangeweld. Wat is hooligangeweld en hoe ga je het geweld tegen? Ga hierover in gesprek met je studenten aan de hand van onze gratis lestips.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353