Column Amin Asad

‘Wat waren mijn ouders trots toen ik mezelf advocaat mocht noemen.’ Maar Amin zelf voelde zich vooral ellendig. Totdat hij het docentschap ontdekte: hij had zijn roeping gevonden. Deze ervaring gebruikt hij nu om zijn studenten te helpen in hun zoektocht naar hun passie.

Column Amin Asad

donderdag, 10 november, 2022

‘Wat waren mijn ouders trots toen ik mezelf advocaat mocht noemen.’ Maar Amin zelf voelde zich vooral ellendig. Totdat hij het docentschap ontdekte: hij had zijn roeping gevonden. Deze ervaring gebruikt hij nu om zijn studenten te helpen in hun zoektocht naar hun passie.

Trots

 

Trots. Wat waren mijn ouders trots op me toen ik na mijn middelbare school rechten ging studeren. Wat waren ze trots toen ik als stagiair bij een gerenommeerd advocatenkantoor werd aangenomen. Wat waren ze trots toen ik mezelf uiteindelijk meester in de rechten mocht noemen. Het lag namelijk precies op het pad dat ze al van jongs af aan voor me hadden uitgestippeld. Ik moest en zou advocaat worden.

Ook ik was trots. Trots dat ik het hoogst haalbare had gehaald. Dat ik aan de verwachtingen van mijn ouders kon voldoen. Maar mijn trots veranderde al snel in twijfel. Ik was in een wereld beland waarin het alleen maar ging over straffen, schuld en boete. Waarin iedereen ellenlange dagen maakte om zo hoog mogelijk in de pikorde te komen. Moest ik daar nu trots op zijn? Ik voelde me ellendig.

Mijn bevrijding kwam toen ik op een dag met mijn stoute schoenen aan een mbo-school binnenliep. Of ze nog een rechtendocent nodig hadden. Ik kon meteen beginnen. Eerst met één gastles, toen iedere week en uiteindelijk als fulltime docent. Ik had mijn passie gevonden. En hoewel mijn vader niet wist of hij moest huilen of lachen van ongeloof, kon ik mijn geluk niet op. Ik kreeg dan geen dik salaris dat me op den duur een grote advocatenbolide of een mooi pand in de Utrechtse binnenstad zou opleveren. En ik kon ook niet meer rekenen op het aanzien dat een advocaat had binnen mijn sociale kring. Maar ik had wel mijn droombaan gevonden.

Inmiddels werk ik alweer bijna tien jaar als docent, op het mbo én het hbo. En ik zie, vooral bij mijn mbo-studenten, dat ze tegen dezelfde dingen aan lopen als waar ik tegenaan liep. Tachtig procent van mijn studenten wil doorleren, naar het hbo gaan, advocaat worden. En ik zie het niet alleen bij mijn eigen studenten. Terwijl de prachtige banen met een mbo-diploma voor het oprapen liggen, willen veel mbo-studenten koste wat het kost naar het hbo. Waarom? ‘Omdat daar zo veel meer kansen zijn.’ ‘Omdat mijn ouders zeggen dat dat de beste route voor mij is.’ ‘Omdat ik er alles uit wil halen wat erin zit.’

‘Maar wat ís het beste dat je uit jezelf kunt halen,’ vraag ik dan. ‘Is dat wat de maatschappij zegt dat het hoogst haalbare is? Of is dat hetgeen waar je het gelukkigst van wordt, door te zijn op die plek waar jij met een glimlach naartoe gaat en vanwaar je met een glimlach weer vertrekt? Dat is waar je naar op zoek moet gaan.’ Het advies dat ik mijn studenten op het mbo altijd geef: luister niet naar wat men van je verlangt, en nee, luister zelfs niet naar mij. Maar luister naar wat jóu gelukkig kan maken. Zie je dan nog steeds een toekomst als advocaat voor je liggen? Prima. Twijfel je? Ga dan op zoek naar waar jouw passie ligt. Maar welke keuze je ook maakt: wees trots op jezelf en op het pad dat je bewandelt.

Amin Asad

Amin Asad is vaste columnist in het Uitgeverij Deviant Magazine. Deze column is te lezen in de najaarseditie 2022: ‘Trots op je vak!’ 

Alles voor jullie

Amin is naast docent ook de auteur van het boek Alles voor jullie. Hierin vertelt hij zijn verhaal als zoon van Iraakse vluchtelingen die de dood in de ogen keken. Maar het is ook het verhaal van een jongen die veilig opgroeide in Nederland en hier de vrijheid had om zijn grootste passie te ontdekken: lesgeven. Het verhaal vertelt Amin Asad aan zijn studenten. Dit leidt tot verbinding, het krachtigste middel om elkaar echt te begrijpen. Met humor en emotie neemt Amin zijn lezer mee door de hartverscheurende geschiedenis van zijn ouders en deelt hij zijn persoonlijke manier van lesgeven.

Wil je als particulier Alles voor jullie bestellen, ga dan naar libris.nl. Scholen of instellingen kunnen het boek via onze webshop bestellen.

Gerelateerde nieuwsberichten

een sluier die opwaait
06-10-2022

Er hangt een donkere sluier boven het docentschap. Steeds minder mensen kiezen ervoor om docent te worden. Hoe maken we dat mooie vak, want dat is het, weer populair? Hoe lichten we die sluier op? Amin Asad vertelt het in zijn allereerste column voor Uitgeverij Deviant.

 

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353