Het gezicht achter … Burgerschap Compact

Je kent onze methodes als didactisch sterke en betrouwbare producten. Maar alle ideeën, drijfveren en vooral mensen achter deze producten ken je misschien nog niet. Wat drijft hen in hun werk? En wat vinden ze eigenlijk van de methodes die ze maken? Je komt het te weten in ‘Het gezicht achter …’, een reeks van interviews met onze methodemakers: enthousiaste, deskundige Devianters die iedere dag hard werken aan onze methodes. Deze keer: Marlies Peeters, een van de gezichten achter Burgerschap Compact, onze eerste volledig digitale methode burgerschap.

Het gezicht achter … Burgerschap Compact

donderdag, 28 oktober, 2021

Je kent onze methodes als didactisch sterke en betrouwbare producten. Maar alle ideeën, drijfveren en vooral mensen achter deze producten ken je misschien nog niet. Wat drijft hen in hun werk? En wat vinden ze eigenlijk van de methodes die ze maken? Je komt het te weten in ‘Het gezicht achter …’, een reeks van interviews met onze methodemakers: enthousiaste, deskundige Devianters die iedere dag hard werken aan onze methodes. Deze keer: Marlies Peeters, een van de gezichten achter Burgerschap Compact, onze eerste volledig digitale methode burgerschap.

Marlies Peeters Burgerschap Compact

Marlies Peeters was jarenlang werkzaam als grafisch ontwerper, toen er iets begon te kriebelen. Ze wilde haar horizon verbreden en haar kennis verdiepen. Een studie Graphic Design in Kyoto en een studie Visual Arts, Media and Architecture in Amsterdam later kwam ze bij Uitgeverij Deviant terecht. Hier werkt ze alweer drie jaar op de redactie burgerschap. Als projectleider van Burgerschap Compact werkt ze mee aan de ontwikkeling van onze eerste volledig digitale burgerschapsmethode.

Hoe kun jij je ei kwijt als projectleider?
‘Ik ben van mezelf een planner. Ik vind het leuk om dingen uit te denken en overzicht te scheppen. Dat komt in mijn rol als projectleider goed tot zijn recht. Je bent eigenlijk een beetje de spin in het web: je hebt met verschillende afdelingen te maken en overziet het hele proces.’

Je hebt dus ook met de afdeling vormgeving te maken.
‘Zeker. Voor Burgerschap Compact hebben we bijvoorbeeld interactieve afbeeldingen ontwikkeld, zoals klikbare diagrammen en infographics. Het is een interessante wisselwerking tussen methodemaker en vormgever om uit te zoeken hoe we de informatie in deze afbeeldingen op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier visualiseren. Het resultaat is niet alleen superleuk, het is ook nog eens erg functioneel. Door zo’n visuele, interactieve vorm wordt de lesstof toegankelijker voor studenten.’

Is dat de kracht van Burgerschap Compact, die digitale mogelijkheden?
‘Zeker. Burgerschap Compact is onze eerste volledig digitale methode burgerschap, die we uitgeven op ons methodeplatform Studiereader. We hebben goed nagedacht over de manieren waarop studenten digitaal informatie tot zich nemen, maar ook over hoe ze die vervolgens verwerken in opdrachten. Studenten kijken hun eigen werk na aan de hand van een nakijkhulp met voorbeeldantwoorden. Dat is enorm leerzaam: ze zien direct hoe goed ze een opdracht hebben gemaakt. En als we studenten om hun mening vragen over een kwestie, laten de voorbeeldantwoorden verschillende standpunten en gedachtegangen zien.’

Widget Tweede Kamerverkiezingen Uitgeverij Deviant

Heeft die digitale vorm van Burgerschap Compact invloed op de burgerschapslessen zelf?
‘Ik denk dat de mogelijkheden van Studiereader ervoor zorgen dat de methode flexibel inzetbaar is en dat je als docent je burgerschapslessen efficiënt kunt inkleden. Je kunt je studenten namelijk zelfstandig met iets aan de slag laten gaan en ondertussen hun verrichtingen volgen via een uitgebreide voortgangsmodule. Je kunt dus gemakkelijk checken of ze ergens vastlopen en aan welke onderwerpen je klassikaal extra aandacht moet besteden. De methode neemt de docent veel werk uit handen, waardoor die meer tijd heeft voor klassikale interactie. Iets wat je misschien niet meteen zou verwachten bij een digitale methode, maar wat Burgerschap Compact juist faciliteert.’

Waar ben jij het meest trots op als methodemaker?
‘Ik ben er trots op dat we in onze burgerschapsmethodes studenten in hun waarde laten. Sommige burgerschapsonderwerpen zijn heel complex. Wij bieden die zo aan dat studenten ze begrijpen, maar we versimpelen de lesstof niet en stellen ons niet neerbuigend op. We proberen studenten met de juiste informatie en vraagstelling uit te dagen om een eigen, genuanceerde mening over deze onderwerpen te vormen. Zo hopen wij er een steentje aan bij te dragen dat studenten zich ontwikkelen tot kritische burgers die zelfstandig functioneren in onze complexe maatschappij.’

Gerelateerde nieuwsberichten

Jan van Daalen Startrekenen MBO
28-09-2021

Je kent onze methodes als didactisch sterke en betrouwbare producten. Maar alle ideeën, drijfveren en vooral mensen achter deze producten ken je misschien nog niet. Wat drijft hen in hun werk? En wat vinden ze eigenlijk van de methodes die ze maken? Je komt het te weten in ‘Het gezicht achter …’, een reeks van interviews met onze methodemakers: enthousiaste, deskundige Devianters die iedere dag hard werken aan onze methodes. Deze keer: Jan van Daalen, een van de gezichten achter Startrekenen MBO – nieuwe rekeneisen, onze allernieuwste methode rekenen voor het mbo.

loopbaan werk
01-09-2021

Het vak loopbaan in het mbo is van essentieel belang voor de toekomst van studenten. Daarom hebben wij de loopbaanmethode Focus ontwikkeld. Met deze methode kun je studenten helpen om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat doen ze aan de hand van vijf loopbaancompetenties: kwaliteitenreflectie, motievenreflectie, werkexploratie, loopbaansturing en netwerken. Deze competenties komen veelvuldig aan bod in Focus. Hoe? Je leest het hieronder.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353