Opstarten in Studiemeter

Ga je aan de slag met het oefen- en toetsplatform Studiemeter? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw lessen in Studiemeter vlot op te starten.

Opstarten in Studiemeter

Ga je aan de slag met het oefen- en toetsplatform Studiemeter? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw lessen in Studiemeter vlot op te starten.

Starttraining Studiemeter

Ga je voor het eerst met Studiemeter aan de slag? Of werk je er al een tijdje mee maar kun je wel een opfriscursus gebruiken? Doe dan in augustus kosteloos mee aan een online starttraining. In een uur heb jij de basis van Studiemeter onder de knie.

Zelfstandig opstarten in Studiemeter

Ga je graag zelfstandig aan de slag met het inrichten van je docentenaccount? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt. Bijvoorbeeld over het instellen van je profiel, downloaden van aanvullend lesmateriaal, het inplannen van toetsen en nog veel meer. 

Heb je jouw account al ingericht maar vind je het wel fijn om wat handvatten te krijgen bij het werken met ons oefen- en toetsmateriaal? Ons team van voorlichters staat voor je klaar!  Vraag een voorlichting aan.

Docentenaccount paraat?

Om te starten heb je een docentenaccount nodig. Die kan je kosteloos aanvragen en is onmisbaar. Wil je meer leren over het werken met Studiemeter? Bekijk de instructievideo’s!

Online samenwerken

Jouw profiel instellen

 1. Ga naar Studiemeter en log in met jouw toegestuurde Deviant-ID en wachtwoord.
 2. Vervolgens dien je jouw wachtwoord te wijzigen. Met dit wachtwoord kan je ook beveiligde documenten (toetsen en antwoordmodellen) downloaden.
 3. Je kan nu opnieuw inloggen met het wachtwoord wat je hebt aangemaakt. Lees de algemene voorwaarden goed door en accepteer het.
 4. Maak nu je profiel compleet door je gegevens te controleren en je mailadres toe te voegen.
 5. Bij Mijn voorkeuren zet je aanvullende functionaliteiten aan of uit. Voor meer informatie klik je op de ‘i’.
 6. Bij Mijn klassen koppel je één of meerdere klassen aan jouw account door bij de gewenste klas te klikken op het blauwe ‘pijltje’ en vergeet niet om het op te slaan.
 7. Als laatste selecteer je bij Mijn methodes in de linkerkolom eerst het vak en vervolgens de methode(s) waarmee je gaat werken. Door te klikken op het ‘pijltje’, voeg je de methode(s) toe aan jouw account. Vergeet hier ook niet om op te slaan.
 8. Jouw profiel is compleet! Klik op Voltooien en je kunt aan de slag.

Aanvullend materiaal downloaden

 1. Op Studiemeter vind je aanvullend lesmateriaal, zoals docentenhandleidingen, toetsen, examens en antwoordmodellen.
 2. Om bij dit materiaal te komen, klik je in het linkermenu op Lesmateriaal. Je vindt hier alle methodes die gekoppeld zijn aan jouw account. Vervolgens kun je de gewenste methode aanklikken.
 3. Daarna klik je op Links & downloads om het lesmateriaal op te zoeken en te downloaden. Docentenhandleidingen, toetsen, examens en antwoordmodellen zijn beveiligd met jouw Studiemeter-wachtwoord. 

Mocht je de methode die je zoekt niet meteen kunnen vinden, dan kun je die later nog toevoegen aan jouw account door links in het menu op Instellingen en vervolgens op ‘Mijn lesmateriaal’ te klikken. 

Accounts van studenten of leerlingen inzien en wijzigingen

Via Gebruikersbeheer kun je gegevens van studenten of leerlingen wijzigen. Om een profiel aan te passen, klik je in het linkermenu op Gebruikersbeheer, dan op Studenten en vervolgens achter de naam van de betreffende persoon op het ‘blauwe potlood’. Je komt dan in een scherm waar je:

 1. het wachtwoord kunt resetten;
 2. de student of leerling kunt verplaatsen naar een andere klas;
 3. gratis aanvullend materiaal, zoals kijk- en luisterfragmenten, Beoordelingskaarten en meer, kunt toevoegen of verwijderen;
 4. een vrijstelling kunt geven.

Toetsen inplannen

Klik in het menu op Studiemeter, vervolgens op Toetsen inplannen en dan rechtsonder op Nieuwe toets. Voor het inplannen van een nieuwe toets doorloop je drie stappen:

 1. Selecteer een methode en niveau. Nu wordt gevraagd of een deeltoets vereist is. Nadat je dit hebt ingevuld vul je de datum en tijd in waarop de toets plaatsvindt. Je kunt indien gewenst extra tijd geven voor dyslecten en een wachtwoord of IP-beveiliging instellen. Klik op Volgende.
 2. Selecteer de studenten of leerlingen die moeten deelnemen aan de toets. Typ de klas of de gegevens in. Verplaats de studenten of leerlingen naar de kolom Geselecteerde studenten door te klikken op ‘Alle bovenstaande studenten toevoegen’ of op het ‘plusteken’ achter de naam. Klik op Volgende.
 3. Controleer of alle gegevens correct zijn. Door rechtsonder in beeld op Opslaan te klikken, sla je de toets op en wordt deze voor je klaargezet.

Let op: je kunt geen toets kunnen inplannen voor een methode die je nog niet hebt toegevoegd aan je account. Dat zul je dus eerst moeten doen.

Bekijken van voortgang en resultaten

 1. Ga naar de startpagina en klik op Studiemeter, vervolgens op Activiteit, daarna op de gewenste klas en dan verschijnt een overzicht van de hele klas en alle activiteit.
 2. De laatste activiteit van jouw klas bekijk je door op het tabblad Activiteit te klikken. Selecteer de methode om recent gemaakte opdrachten in te zien.
 3. Je kunt hier per student of leerling en per methode het resultaat bekijken. In het tabblad Certificaten kun je voor gemaakte toetsen een certificaat downloaden.
 4. In het tabblad Niveaus beheren beheer je de niveaus van de hele methode voor jouw studenten of leerlingen. Je zet de niveaus eenvoudig aan of uit door het plaatsen van een ‘vinkje’. Klik vervolgens op Opslaan.
 5. In het tabblad Licentieoverzicht kun je per methode zien of een student of leerling een licentie voor de methode heeft en hoe lang de licentie nog geldig is.
Focus in studiereader

Licenties voor studenten bestellen in het orderportaal

Klik in het menu links op Orders en dan op Nieuwe order. Geef eerst een omschrijving van de bestelling, zodat je de bestelling eenvoudig kunt terugvinden in het overzicht. Daarna selecteer je het adres van de locatie en de juiste sector. Klik op Volgende.

Studenten of leerlingen selecteren
Je kunt op drie manieren een bestelling plaatsen voor je studenten of leerlingen:

 • voor studenten of leerlingen die al een Studiemeter-account hebben;
 • voor een nieuwe student of leerling;
 • in één keer voor een gehele klas.

Mijn studenten/ leerlingen hebben al een Studiemeter-account

 1. Klik op het vergrootglas-symbool en typ de naam van jouw klas in.
 2. Selecteer de juiste studenten of leerlingen en klik op Toevoegen.

Ik bestel voor een nieuwe student of leerling

 1. Klik op het plus-symbool.
 2. Vul de naam, de klas en het studentennummer in. Als de klas nog niet bestaat, kun je hier meteen een nieuwe klas aanmaken. Met het toevoegen van een studentnummer voorkom je dat er een dubbel account wordt aangemaakt als je per ongeluk een tikfout maakt in de naam van een student of leerling. 
 3. Klik vervolgens op het Groene vinkje om de student/ leerling toe te voegen.
 4. Heb je alle studenten of leerlingen toegevoegd, klik dan op Gereed.

Ik bestel liever in één keer voor de hele klas

Door het uploaden van een Excel of CSV-bestand kan je in één keer een nieuwe klas toevoegen.

 1. Klik op het Bestandssymbool om een voorbeeldbestand te downloaden.
 2. Vul het bestand in en sla dit op.
 3. Klik op het icoontje met het pijltje naar boven en vervolgens op openen. Upload het bestand vervolgens naar het orderportaal.
 4. Het is mogelijk om de naam van de klas nog te wijzigen. Is het bestand gereed, klik dan op Volgende.

Lesmateriaal of licenties bestellen

 1. Om het lesmateriaal te bestellen, selecteer je bij Methodes jouw keuze.
 2. Selecteer eerst het Vak en daarna het gewenste Lesmateriaal.
 3. Selecteer indien aangegeven de licentieduur en klik op Toevoegen.
 4. Controleer jouw keuze en klik dan op Volgende.
 5. Vervolgens geef je een betaalvoorkeur aan. Kies je voor ‘Factuur aan school’ dan is het mogelijk om een referentie toe te voegen. Als je kiest voor ‘student betaalt zelf’ wordt de licentie toegevoegd aan zijn/haar winkelmandje. Klik op Volgende.
 6. Controleer of de gegevens van de bestelling in orde zijn. Als er nieuwe studentenaccounts worden aangemaakt kan je er voor kiezen om de inloggegevens naar hun mailadres te versturen als deze zijn ingevuld.
 7. Lees de Algemene Voorwaarden en klik op Indienen om de bestelling te plaatsen.
Wat vinden docenten van de methode?
Mijn school stapte onlangs over op online onderwijs. Nu ben ik een behoorlijke digibeet. Maar Starttaal Compact in Studiereader bleek een goede oplossing. Ik had het programma snel onder de knie en ik kan de voortgang van mijn studenten op de voet volgen. En hebben ze vragen, dan kan ik die direct en simpel beantwoorden.

’ 

– Lisa Drommel, mbo-docent Nederlands op Helicon MBO Nijmegen Typography
Klik Hier
Wat vinden docenten van de methode?
Mijn school stapte onlangs over op online onderwijs. Nu ben ik een behoorlijke digibeet. Maar Starttaal Compact in Studiereader bleek een goede oplossing. Ik had het programma snel onder de knie en ik kan de voortgang van mijn studenten op de voet volgen. En hebben ze vragen, dan kan ik die direct en simpel beantwoorden.

’ 

– Lisa Drommel, mbo-docent Nederlands op Helicon MBO Nijmegen Typography
Klik Hier
Previous
Next

Vragen? Wij helpen je graag!

Wil je meer weten over het werken met Studiemeter? Mail ons je vragen via servicedesk@uitgeverij-deviant.nl en wij helpen je zo snel mogelijk!

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
info@uitgeverij-deviant.nl

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
033 – 46 50 560
servicedesk@uitgeverij-deviant.nl