Opstarten in Studiereader

Ga je aan de slag met Studiereader? Door onderstaande stappen te volgen, start je als docent jouw lessen in Studiereader vlot op en kun je als student eenvoudig beginnen aan je opdrachten.

 

Opstarten in Studiereader

Ga je aan de slag met Studiereader? Door onderstaande stappen te volgen, start je als docent jouw lessen in Studiereader vlot op en kun je als student eenvoudig beginnen aan je opdrachten.

 

Docentenaccount paraat?

Om te starten met Studiereader heb je een docentenaccount nodig. Die kan je kosteloos aanvragen en is onmisbaar. Wil je meer leren over het werken met Studiereader? Bekijk de instructievideo’s!

Aan de slag met Studiereader | studenten

Je kunt op verschillende manieren inloggen in Studiereader. Als je jouw lesmateriaal via een boekhandel hebt besteld, kun je vanuit je boekhandelaccount of schoolomgeving doorklikken naar Studiereader. Op Studiereader zelf kun je via Entree inloggen met de inloggegevens van school. Of je logt in met een Deviant-ID die je van jouw docent hebt gekregen. Als je niet zeker weet op welke manier je moet inloggen, vraag dit dan aan je docent.

Zodra je bent ingelogd, kom je op de startpagina van Studiereader (klik op de afbeelding om hem te vergroten):

Introductie Studiereader | studenten

Op je startpagina vind je het volgende:

 1. Je lesmateriaal. Hier vind je alle methodes die je in Studiereader kunt gebruiken.
 2. Recent gebruikt lesmateriaal. Hier vind je de opdrachten waar je als laatst aan gewerkt hebt, zodat je meteen door kunt gaan waar je gebleven was.
 3. Nieuws. Hier vind je nieuws over je methodes en updates van Studiereader.
 4. Meldingen. Als jouw docent een taak heeft klaargezet, feedback heeft gegeven of als je klasgenoot met jou wilt samenwerken, dan zie je hier een melding.
 5. Knop App Switcher. Hier klik je op als je extra wilt oefenen in Studiemeter.
 6. Eigen initialen of avatar. Klik op je eigen initialen als je je profiel wilt bekijken of aanpassen, of wilt uitloggen.

Lesmateriaal in Studiereader | studenten

Ga je voor het eerst aan de slag met jouw lesmateriaal in Studiereader? Zo kun je beginnen:

 1. Klik op de startpagina van Studiereader op Lesmateriaal.

 2. Overleg met jouw docent in welke methode en op welk niveau je moet gaan werken. Klik vervolgens op de juiste methode en het juiste niveau en start de juiste oefening.

 3. Wil je navigeren naar een andere oefening? Met behulp van de navigatiebalk boven in het scherm kun je eenvoudig terug naar het hoofdstuk en een andere oefening kiezen. 

 4.  Wil je wisselen naar aan andere lesmethode? Klik dan op de knop Methodes. 

 5. Ben je op zoek naar theorie of een opdracht? Gebruik dan de zoekbalk boven in het scherm.

 6. Via de knop Tekstmarker kun je tekst markeren in theorieblokken. 

 7. Via de notitieknop kun je notities maken bij je theorie en opdrachten.

 8. Bij het geven van je antwoord kun je verschillende hulpmiddelen gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de kleur en grootte van de tekst aanpassen.

 

Het kan zijn dat jouw docent al een taak voor je heeft klaargezet. In dat geval kun je op de startpagina van Studiereader onder Meldingen naar je Klaargezette takenlijst om aan de slag te gaan met jouw lesmateriaal.

Lessen plannen in Studiereader | docenten

In Studiereader kun je eenvoudig taken klaarzetten voor jouw studenten, zodat duidelijk is welke opdrachten ze moeten maken. Zo zet je een takenlijst klaar:

 1. Klik via het Docentenportaal door naar de Lesplanner. 

 2. Kies een klas, een methode en selecteer de gewenste opdrachten. De aangevinkte opdrachten worden automatisch ingepland voor alle studenten uit de gekozen klas.

 3. Wil je een opdracht klaarzetten voor één student of een deel van de klas? Klik dan op Alle studenten om studenten uit te vinken. Daarna kun je zien voor hoeveel studenten de opdracht is ingepland.

 4. De hokjes kunnen leeg zijn of een vinkje of minnetje bevatten. Bij een vinkje is de opdracht voor alle studenten geselecteerd, bij een minnetje voor een deel van de klas en als het hokje leeg is, voor niemand.

 5. Klik op Publiceren om de opdrachten naar de studenten te sturen.

 6. Wil je voor een volgende les nieuwe opdrachten klaarzetten? Plan dan gewoon door in de lesplanner en klik op Publiceren. De opdrachten die nog aangevinkt staan, hoef je niet uit te vinken.

 7. Wil je een opdracht uit de takenlijst van een student halen? Vink dan een geselecteerde opdracht uit en klik op Publiceren. Als de student de opdracht al gemaakt heeft, blijven de resultaten gewoon staan.

In de takenlijst zien studenten alleen de opdrachten die voor hen geselecteerd zijn. Zodra ze een opdracht af hebben, wordt deze automatisch afgestreept. Zo is de takenlijst altijd een overzicht van nog af te ronden opdrachten.

Voortgang inzien en feedback geven | docenten

In Studiereader kun je eenvoudig de resultaten en antwoorden van je studenten inzien en feedback geven. Wil je live zien waar jouw studenten mee bezig zijn, volg dan dit stappenplan:

 

 1. Klik via het Docentenportaal door naar Activiteit.

 2. Kies een klas en methode. In het overzicht waarin je uitkomt, zie je welke studenten bezig zijn met een opdracht en zie je de resultaten van ingeleverde opdrachten. Als je gebruikmaakt van de lesplanner, zie je ook hoeveel taken er nog openstaan voor iedere student.

 3. Gebruik de filters om alleen relevante opdrachten en informatie te tonen.

 4. Selecteer rechts in de lijst de studenten die je wilt zien in het overzicht.

 5. Klik op een van de afgeronde opdrachten achter een student om de resultaten in te zien. Er opent zich een pop-up met de antwoorden van de student.

 6. Met de pijltjes wissel je tussen studenten.

 7. Met de knop Poging toevoegen kun je een student een extra antwoordpoging geven. Standaard krijgen studenten één of twee antwoordpogingen bij een opdracht.

 8. Via het tabblad Feedback kun je feedback geven op het antwoord van jouw student.

Wil je inzicht krijgen in hoe studenten hun opdrachten gemaakt hebben, volg dan dit stappenplan:

 1. Klik via het Docentenportaal door naar Voortgang.

 2. Kies een klas en methode. In het overzicht waarin je uitkomt, zie je of studenten bepaalde opdrachten zijn begonnen of al hebben afgerond en hoe goed de opdrachten gemaakt zijn.

 3. Gebruik de filters om alleen relevante opdrachten en informatie te tonen.

 4. Klik op een van de afgeronde opdrachten achter de naam van een student om de resultaten te zien. Er opent zich een pop-up met de antwoorden van de student.

 5. Met de pijltjes wissel je tussen studenten.

 6. Met de knop Poging toevoegen kun je een student een extra antwoordpoging geven. Standaard krijgen studenten één of twee antwoordpogingen bij een opdracht.

 7. 6. Via het tabblad Feedback kun je feedback te geven op het antwoord van jouw student.
Wat vinden docenten van de methode?
Mijn school stapte onlangs over op online onderwijs. Nu ben ik een behoorlijke digibeet. Maar Starttaal Compact in Studiereader bleek een goede oplossing. Ik had het programma snel onder de knie en ik kan de voortgang van mijn studenten op de voet volgen. En hebben ze vragen, dan kan ik die direct en simpel beantwoorden.

’ 

– Lisa Drommel, mbo-docent Nederlands op Helicon MBO Nijmegen Typography
Klik Hier
Wat vinden docenten van de methode?
Mijn school stapte onlangs over op online onderwijs. Nu ben ik een behoorlijke digibeet. Maar Starttaal Compact in Studiereader bleek een goede oplossing. Ik had het programma snel onder de knie en ik kan de voortgang van mijn studenten op de voet volgen. En hebben ze vragen, dan kan ik die direct en simpel beantwoorden.

’ 

– Lisa Drommel, mbo-docent Nederlands op Helicon MBO Nijmegen Typography
Klik Hier
Previous
Next

Vragen? Wij helpen je graag!

Wil je meer weten over het gebruik van Studiereader? Mail ons je vragen via servicedesk@uitgeverij-deviant.nl en wij helpen je zo snel mogelijk!

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.30 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
info@uitgeverij-deviant.nl

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
033 – 46 50 560
servicedesk@uitgeverij-deviant.nl