Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen.

Vragen over ons methode-aanbod

We bieden lesmateriaal voor het mbo, voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs en vso. Je vindt bij ons methodes voor de vakken Nederlands, rekenen, Engels, Duits, loopbaan en burgerschap. Klik hieronder op je onderwijstype en kies vervolgens je vak om ons aanbod te zien.

Liever in gesprek?
Daarnaast informeren we je graag persoonlijk over de mogelijkheden voor jouw school of opleiding. Daarvoor maak je eenvoudig een afspraak met een van onze vakvoorlichters. Of schrijf je in voor een van onze bijeenkomsten.

Informatie thuis ontvangen?
Ook kun je een kennismakingspakket van onze methodes aanvragen via de website:

Als docent kun je tegen een gereduceerd tarief ter oriëntatie een docentenexemplaar van de gewenste methode bestellen. Het beoordelingsexemplaar is van jou en hoef je dus niet terug te sturen. Bestellen doe je via onze webshop.

Daarnaast vind je op de methodepagina’s op deze website online inkijkexemplaren, zodat je digitaal door onze boeken en online methodes kunt bladeren.

Ben je benieuwd naar ons digitaal lesmateriaal? Vraag dan een docentenaccount aan.

Ja, dat is mogelijk. Bij het afronden van je bestelling via onze webshop kun je een apart factuur- en bezorgadres invullen. Zolang je bij het factuuradres een schooladres opgeeft, kunnen wij de bestelling voor je verwerken. 

Als je via onze website naar het juiste onderwijstype, vak en de gewenste methode navigeert, vind je allerlei productinformatie over de methode. Je vindt hier dus ook informatie over de prijs en het ISBN.

Ben je op zoek naar een totaaloverzicht van onze methodes voor jou onderwijstype? Kijk dan hier:

Veel van onze methodes voor het mbo bieden wij aan als ‘startpakket’. De inhoud van het startpakket verschilt per methode en bevat:

Variant online methode

 • een licentie voor de online methode in Studiereader
 • in sommige gevallen een handboek of aanvullend werkboek
 • een licentie voor het aanvullende oefen- en toetsprogramma in Studiemeter
 • een licentie voor de examentrainer
 • een niveautest

Variant boek

 • een (leer)werkboek van de methode
 • in sommige gevallen een handboek
 • een licentie voor het aanvullende oefen- en toetsprogramma in Studiemeter
 • een niveautest

Alle licenties in het startpakket zijn 12 maanden geldig. Na het verlopen van de licentie kan een student of leerling een verlengingslicentie bestellen.

Wil je namens jouw studenten of leerlingen het startpakket bestellen? Ga dan naar onze webshop

Ja, dat kan. We bieden de boeken en licenties ook los aan. Het is wel voordeliger om het complete startpakket te bestellen. Bestellen? Dat kan je als docent doen via onze webshop

Natuurlijk ontvang je al het lesmateriaal dat je hebt besteld.

 • Heb je alleen boeken besteld? Dan ontvang je de bestelde boeken en een docentenaccount voor Studiemeter. Op dit oefen- en toetsplatform vind je het aanvullende lesmateriaal bij de methode. Denk aan instructievideo’s, een docentenhandleiding, werkbladen, toetsen, et cetera.
 • Ga je aan de slag met een van de online methodes in Studiereader? Dan vind je hier meer informatie
 • Ga je werken met een aanvullend oefen- en toetsprogramma in Studiemeter? Dan vind je hier meer informatie.

Daarnaast kun je kosteloos gebruikmaken van onze service, zoals instructiedagen voor Studiemeter en Studiereader en didactische workshops. Onze Servicedesk staat elke werkdag voor je klaar om je te helpen bij het opstarten met een nieuwe methode. 

Je bereikt de Servicedesk via:

 • 033 – 46 50 560
 • servicedesk@uitgeverij-deviant.nl

Bij het maken van een methodekeuze kun je veel vragen hebben. Kies je bijvoorbeeld voor boeken, voor een digitale methode, of zoek je naar een combinatie van beide? Ga je voor een generieke methode of zoek je naar beroepsspecifiek lesmateriaal? Welke onderwerpen worden er behandeld en hoe spreekt dit studenten aan? Kies je voor ondersteunend lesmateriaal of liever voor een volledig alles-in-één-pakket? Hoe dan ook, er valt veel te kiezen en dat kan een methodekeuze lastig maken. 

Wij helpen je graag met deze keuze door al je vragen over onze methodes te beantwoorden.

Contact leggen is heel eenvoudig:

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag, van 08.30 uur tot 17.30 uur.

Vragen over de inhoud van onze methodes

Voor het mbo bieden we naast onze reguliere mbo-methodes voor BOL-opleidingen ook een compacte methodelijn. Onze compacte methodes zijn ontwikkeld voor studenten met minder onderwijstijd, bijvoorbeeld als zij een BBL-opleiding of keuzedeel volgen. Maar ook voor BOL-opleidingen kan de compacte methode interessant zijn. Met onze compacte methodes ervaren studenten meer eigenaarschap over hun leerproces en worden zij tussentijds uitgedaagd te laten zien wat ze kunnen.

Voor de vakken Engels en Duits bieden we de keuze uit generieke (voor alle beroepsopleidingen geschikt) en beroepsspecifieke methodes.
Onze generieke methodes zijn:

De beroepsspecifieke methodelijnen voor Engels en Duits die zijn gericht op een specifieke vakopleiding zijn:

 • Good Job!: methodes voor de opleidingen horeca, hospitality, retail en business & administration
 • Gut Gemacht!: methode voor de opleidingen transport & logistiek en de chauffeursopleiding

In deze methodes worden aansprekende situaties behandeld die zich bijvoorbeeld afspelen in een keuken, hotel, eetcafé, winkel of een kantoor. Zo leert de student relevante taalvaardigheden om goed in te kunnen spelen op veelvoorkomende praktijksituaties. 

Bij elke methode bieden wij in de verantwoording van de methode meer informatie over belangrijke didactische uitgangspunten. Je vindt de verantwoording vaak voor in het boek.
Wil je graag meer weten over welke didactiek wij belangrijk vinden in onze lesmethodes? Neem dan contact op met de vakvoorlichter.

In de meeste gevallen is het mogelijk om ons lesmateriaal gedifferentieerd in te zetten.

 • Op basis van de niveautest kun je studenten of leerlingen bepaalde opdrachten wel of niet laten maken. Onze methodes bieden vaak opdrachten op meerdere niveaus aan.
 • Werk je met een online methode in Studiereader? Dan kun je de lesplanner inzetten en de leerroute voor studenten bepalen.
 • Werk je met een compacte methode? Dan hebben studenten zelf de mogelijkheid om hun leerroute te bepalen. Dit doen zij aan de hand van gestelde leerdoelen.
 • Daarnaast kun je, door te werken met het aanvullende oefen- en toetsmateriaal in Studiemeter, studenten of leerlingen extra laten oefenen met taal- of rekenvaardigheden op hun eigen niveau.

Bij alle methodes bieden wij aanvullend digitaal lesmateriaal, zoals:

 • een oefen- en toetsprogramma in Studiemeter. Dit heeft vaak dezelfde naam als de methode met daarachter toegevoegd Online, zoals Starttaal Online of Startrekenen Online;
 • een taal- of rekenniveautest;
 • online games en spellen om in te zetten voor meer afwisseling in de les;
 • een digitale examentrainer: Examencoach.
 1. Je start met een niveautest, waarmee je het startniveau van de student kunt bepalen.
 2. Vervolgens gaat de student in Studiereader of in het (leer)werkboek aan de slag met de lesstof op zijn niveau.
 3. Merk je dat sommige vaardigheden wat extra oefening nodig hebben, dan kan de student aan de slag met het aanvullende oefen- en toetsprogramma in Studiemeter.
 4. Genoeg geoefend in Studiemeter? Dan werk je verder in de methode.
 5. Als je het geplande werk hebt afgesloten, dan kun je een (diagnostische) toets maken. Dat kan digitaal of op papier.
 6. Bijna klaar voor het examen? Dan kan de student zich met de examentrainer Examencoach goed voorbereiden op het (centraal) examen.

Digitaal leren

Ja, bij de meeste van onze (online) methodes bieden we een licentie voor een digitaal oefen- en toetsprogramma in Studiemeter. Daar vind je de digitale toetsen bij de methode. 

Studiereader is ons online methodeplatform voor het mbo en bevat online methodes voor de vakken Nederlands, rekenen, Engels, Duits, burgerschap en loopbaan.
Leer meer over Studiereader

Studiemeter is ons online oefen- en toetsplatform waarop aanvullend digitaal lesmateriaal beschikbaar is voor docenten, studenten en leerlingen. 
Leer meer over Studiemeter

De online methodes in Studiereader bieden we aan in een startpakket. Alle licenties voor het digitale lesmateriaal zijn 12 maanden geldig. Daarna kun je de licentie verlengen met 6 of 12 maanden.


De losse licenties voor digitale oefen- en toetsprogramma’s zijn verkrijgbaar in de varianten 6 of 12 maanden. De licentie voor een niveautest is eenmalig te gebruiken.

Twijfel je over de voordelen van een online methode? We vertellen je er graag meer over in het artikel ‘Vijf voordelen van online onderwijs‘. 

Wij maken graag een afspraak met je voor een kosteloze voorlichting over het oefen- en toetsplatform Studiemeter. Je kunt een voorlichting aanvragen. Nadat we het ingevulde formulier binnenkrijgen, nemen we zo snel mogelijk contact op om een datum met je in te plannen.

 

 

Wij bieden diverse activiteiten aan om je kennis te laten maken met onze methodes of juist om je meer verdieping te bieden:  

Bijeenkomsten
Het hele jaar door organiseren wij bijeenkomsten met interactieve workshops, bijdragen van interessante gastsprekers en concrete lestips en -suggesties voor in de lespraktijk. Onze bijeenkomsten kunnen altijd kosteloos worden bijgewoond.

Afspraak online of op locatie
Wij maken ook graag een afspraak voor een voorlichting, een bestaande of op maat gemaakte workshop of een didactische training. Zo ben je goed op de hoogte van de opzet en mogelijkheden van onze lesmethodes, zodat je ze zo effectief mogelijk in de klas kunt inzetten.

Bekijk het overzicht van al onze activiteiten.

Heb je een specifieke vraag over een methode? Neem dan gerust contact met ons op via 033 – 46 50 831 of via voorlichting@uitgeverij-deviant.nl.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
info@uitgeverij-deviant.nl

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
033 – 46 50 560
servicedesk@uitgeverij-deviant.nl