Column Amin Asad

Laat je als beginnend docent niet tegenhouden door al die berichten van collega’s die vroegtijdig stoppen. Blijf in het onderwijs. Want jij krijgt de kans om een nieuwe generatie glans te geven. Dat is de raad die Amin Asad geeft in zijn column ‘Blij(f) in het onderwijs’.

Column Amin Asad

woensdag, 30 augustus, 2023

Laat je als beginnend docent niet tegenhouden door al die berichten van collega’s die vroegtijdig stoppen. Blijf in het onderwijs. Want jij krijgt de kans om een nieuwe generatie glans te geven. Dat is de raad die Amin Asad geeft in zijn column ‘Blij(f) in het onderwijs’.

Column Amin Asad – Blij(f) in het onderwijs

Blij(f) in het onderwijs


‘Meneer Amin, wat ben ik blij u weer te zien! Dit is mijn broertje. Hij komt ook in uw klas.’

Het is vroeg in de ochtend. De aula vult zich langzaamaan met geroezemoes, gelach en sterke verhalen over vakanties. Door de ruimte weerklinkt de echo van weken vol ontspanning. Voor me staan een derdejaarsstudent en zijn jongere broer.

‘Blij jullie te zien, jongens,’ zeg ik met een glimlach. ‘We gaan er weer een prachtig jaar van maken.’

Als de vakantieverhalen zijn uitgedoofd en iedereen richting de lessen loopt, blijft er een gevoel van hernieuwde moed en inspiratie in de aula hangen. Diep adem ik in. Dit is mijn zuurstof, hier word ik gelukkig van. Aan het begin van het schooljaar besef ik altijd weer extra waarom ik docent ben geworden. Als ik kijk naar al die jonge mensen, studenten met wie ik verbonden ben, studenten die ik nog ga leren kennen, weet ik het weer. Die nieuwe generatie, die gouden generatie mag ík glans geven.

Amin Asad

Naast me is een jonge vrouw komen te staan. Een nieuwe docent, ik zie het gelijk. Ook zij ademt diep in en glimlacht. Ook in haar ogen zie ik de inspiratie. Maar ik zie ook enige vertwijfeling, een beetje spanning misschien. Laat je niet tegenhouden door die eerste stapel na te kijken huiswerk, zou ik tegen haar willen zeggen. Of de eerste keer dat je de controle in de klas even verliest. Laat je niet stoppen door de werkdruk, door al die berichten van docenten die vroegtijdig stoppen.

Want jij krijgt de kans om contact te maken met jongeren in de bloei van hun leven, om een nieuwe generatie vorm te geven. Om, beetje bij beetje, de wereld te verbeteren. Om al die betekenisvolle momenten die je mee gaat maken te delen met je collega’s, je naasten, de maatschappij. Om het docentschap weer in een positief daglicht te zetten. Op een voetstuk, waar het hoort. Jij staat aan de start van jouw reis door het onderwijs.

Blíjf in het onderwijs, en je zult beloond worden. Want als docent in hart en nieren geniet je ervan als een van je studenten zijn broertje voor komt stellen, je geniet ervan dat ze aan je lippen hangen als je uitleg geeft. Vanuit je hart. Als docent ben je er ontzettend trots op dat je mee mag bouwen aan de toekomst. De toekomst van een hele generatie. Het is hard werken, zeker, maar je krijgt er zo veel voor terug.

En weet ook: aan het eind van het jaar kun je weer lekker lang op vakantie.

Benieuwd naar meer? Alle columns van Amin lees je op www.uitgeverij-deviant.nl/columns-amin-asad.

Alles voor jullie

Amin is naast docent ook de auteur van het boek Alles voor jullie. Hierin vertelt hij zijn verhaal als zoon van Iraakse vluchtelingen die de dood in de ogen keken. Maar het is ook het verhaal van een jongen die veilig opgroeide in Nederland en hier de vrijheid had om zijn grootste passie te ontdekken: lesgeven. Het verhaal vertelt Amin Asad aan zijn studenten. Dit leidt tot verbinding, het krachtigste middel om elkaar echt te begrijpen. Met humor en emotie neemt Amin zijn lezer mee door de hartverscheurende geschiedenis van zijn ouders en deelt hij zijn persoonlijke manier van lesgeven.

Wil je als particulier Alles voor jullie bestellen, ga dan naar libris.nl. Scholen of instellingen kunnen het boek via onze webshop bestellen.

Gerelateerde nieuwsberichten

vrouw maakt schilderij op groot doek
10-05-2023

In de huidige maatschappij en het onderwijs willen we alleen maar hoger, hoger, hoger. Dat terwijl de talenten van studenten leidend zouden moeten zijn voor welk onderwijs ze kiezen. Amin Asad pleit ervoor dat mbo-docenten in gesprek moeten gaan met hun studenten, over hun kansen, het misleidende laag-hoogdenken en hun échte talenten.

27-01-2023

Het is een eeuwenoud principe in het onderwijs: je kwetsbaar opstellen als docent is de sleutel tot verbinding met je studenten. Maar het is een verloren kunst, veel docenten zijn het vergeten. In deze column vertelt Amin waarom het zo belangrijk is. Voor docenten en studenten.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353