Focus: de lesmethode voor effectieve LOB in het mbo

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) krijgt in het mbo nog niet altijd de aandacht die het verdient. Want hoewel studenten op het mbo vooral een vak leren, is het ook van belang dat zij in bredere zin worden klaargestoomd voor de toekomstige arbeidsmarkt. LOB speelt hier een cruciale rol in. Uitgeverij Deviant biedt met Focus een toegankelijke en afwisselende lesmethode om effectief invulling te geven aan LOB.

Focus: de lesmethode voor effectieve LOB in het mbo

woensdag, 5 januari, 2022

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) krijgt in het mbo nog niet altijd de aandacht die het verdient. Want hoewel studenten op het mbo vooral een vak leren, is het ook van belang dat zij in bredere zin worden klaargestoomd voor de toekomstige arbeidsmarkt. LOB speelt hier een cruciale rol in. Uitgeverij Deviant biedt met Focus een toegankelijke en afwisselende lesmethode om effectief invulling te geven aan LOB.

focus loopbaan

Uit onderzoek van Youngworks blijkt dat studenten veel waarde hechten aan LOB, maar dat het voor hen niet altijd duidelijk is wanneer ze er binnen hun opleiding aan werken. Bij Uitgeverij Deviant vinden we dat LOB als volwaardig vak op het rooster hoort te staan, zodat studenten er bewuster mee bezig zijn en gestructureerd aan hun loopbaancompetenties werken.

Focus voor effectieve loopbaanlessen

Een lesmethode helpt om invulling te geven aan LOB. Sterker nog: met de juiste methode maak je je loopbaanlessen als docent effectiever en waardevoller. Daarom hebben wij Focus ontwikkeld, een toegankelijke lesmethode waarin studenten op een afwisselende manier aan de vijf loopbaancompetenties werken. Door deze competenties te ontwikkelen zijn studenten in staat om gedurende
hun hele werkzame leven loopbaankeuzes te maken en aansluiting te houden met een steeds veranderende arbeidsmarkt.

Interactieve werkvormen

Dankzij opdrachten over persoonlijke ontwikkeling en terugkerende reflectie op motieven en kwaliteiten, leren je studenten sturing te geven aan hun loopbaan. De werkvormen stimuleren interactie en zetten studenten aan om hun loopbaanplannen met elkaar uit te wisselen. Zo pitchen studenten hun droombaan aan elkaar en gaan ze met elkaar in gesprek over lastige situaties op de werkvloer. Deze interactieve werkvormen werken niet alleen motiverend, maar kunnen je studenten ook verrassende nieuwe inzichten geven.

Studenten werken in Focus naar duidelijke doelen toe. Ze gebruiken handige hulpmiddelen om hun ontwikkeling in kaart te brengen, zoals een competentiescan en persoonlijk ontwikkelingsplan. De methode helpt hen om ook na hun opleiding ervaringen in perspectief te plaatsen en op loopbaankeuzes te blijven reflecteren.

Het verschil maken

Een lesmethode als Focus neemt je als docent veel voorbereidend werk uit handen. Zo kan je je in de lessen toeleggen op het vlak waar je echt het verschil kunt maken: het begeleiden van de studenten. Zo help je studenten om zelfverzekerd en goed voorbereid de arbeidsmarkt van de toekomst te betreden.
Focus is beschikbaar in zowel een boekvariant als een digitale variant.

Meer weten? Kijk dan op uitgeverij-deviant.nl/mbo/loopbaan/

loopbaanlessen

Gerelateerde nieuwsberichten

loopbaan werk
01-09-2021

Het vak loopbaan in het mbo is van essentieel belang voor de toekomst van studenten. Daarom hebben wij de loopbaanmethode Focus ontwikkeld. Met deze methode kun je studenten helpen om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat doen ze aan de hand van vijf loopbaancompetenties: kwaliteitenreflectie, motievenreflectie, werkexploratie, loopbaansturing en netwerken. Deze competenties komen veelvuldig aan bod in Focus. Hoe? Je leest het hieronder.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353