Column Amin Asad

Stagediscriminatie is een groot probleem. Vooral studenten met een andere afkomst en/of huidskleur krijgen ermee te maken. Hoe ga je hier als docent mee om? Hoe vertel je jouw studenten dat ze niet moeten opgeven? Amin vertelt het in deze column.

Column Amin Asad

vrijdag, 2 december, 2022

Stagediscriminatie is een groot probleem. Vooral studenten met een andere afkomst en/of huidskleur krijgen ermee te maken. Hoe ga je hier als docent mee om? Hoe vertel je jouw studenten dat ze niet moeten opgeven? Amin vertelt het in deze column.

Geen slachtoffer!

 

Maandagmiddag. Mijn laatste lesuur. Nog voordat de les is begonnen, loopt er een student met de laptop in zijn hand naar me toe. ‘Meneer, kijk dit dan,’ zegt hij met een boze blik. Hij laat me een mailtje zien, met daarin een harde boodschap: ‘Helaas moeten we jou meedelen dat je niet bent uitgenodigd voor een stagegesprek.’ Een reden wordt niet genoemd. Het is zijn derde afwijzing van die dag. Ik kijk hem bemoedigend aan en richt me vervolgens tot de klas.

‘Stel, je werkt bij een bedrijf en je leest twee sollicitatiebrieven: een van A. Asad en een van A. de Leeuw. Wie zou je dan uitnodigen voor een stagegesprek?’ Mijn studenten weten meteen waar ik naartoe wil. ‘Ik zou niet naar de naam kijken, meneer. Die doet er niet toe. Ik kijk naar wie het best past bij mijn bedrijf.’ Als meer bedrijven deze instelling zouden hebben, dan was het geen probleem: stagediscriminatie. Helaas maak ik het als docent wekelijks mee. Vooral mijn studenten met een migratieachtergrond komen vaak naar me toe: ‘Meneer, ik ben weer afgewezen. Ik mocht niet eens op gesprek komen.’

Iedere keer als studenten worden afgewezen, om hun huidskleur, hun naam, de plek waar hun wiegje stond, worden ze hardhandig tegen de grond geslagen. De kans is groot dat ze zich slachtoffer gaan voelen van een groot onrecht. Het slaat een deuk in hun zelfvertrouwen. Het breekt talenten, talenten die uiteindelijk niet meer hun hele potentieel kunnen laten zien; een gemiste kans voor de maatschappij.

Als docent kun je een poging wagen je studenten weer overeind te helpen. Elke keer wanneer ik vroeger werd afgewezen, voelde dat ook als een klap. Maar nu, jaren later, besef ik dat het een zegen was. Het maakte me sterker, leerde me omgaan met tegenslagen en vormde mij als mens. Alleen was er niemand die mij vertelde dat elke afwijzing een kans is om sterker op te staan dan voorheen. Nu pas ben ik daarachter gekomen; had ik het toen maar op zo’n manier kunnen zien.

Vertel je studenten dus dat het niet hun schuld is en dat ze gewoon weer kunnen opstaan. Het maakt hen strijdlustig, weerbaar. ‘Ik leid geen slachtoffers op, ik leid toppers op,’ vertel ik ze. ‘Jullie zijn onze gouden toekomst. En als een bedrijf dat niet wil zien, is dat zijn gemis. Niet dat van jullie. Dus wees geen slachtoffer, maar ga langs bij bedrijven, laat jezelf zien. Dan krijgt je naam een gezicht, het gezicht van iemand die je niet kúnt afwijzen. En doen ze dat dan nog steeds, stel jezelf dan de vraag: wil ik wel werken bij zo’n werkgever?’

Maar ik begrijp ook: als studenten keer op keer worden afgewezen, puur vanwege hun naam of afkomst, dan is er niets meer dat een docent in zijn eentje kan doen. Dan blijven ze op een gegeven moment liggen. Verslagen. Weerloos.

Copyright: Angeliek de Jonge

Naast dat ik, de docent, op individueel vlak moet inzetten op weerbaarheid, ligt voor ons als samenleving ook een verantwoordelijkheid. Laten we allen opstaan tegen stagediscriminatie. Van overheid tot bedrijfsleven. Vecht tegen kansenongelijkheid! Allereerst door te erkennen dat het een groot probleem is. Maar ook door actief in te grijpen. Door van anoniem solliciteren de norm te maken. Door als gemeente en onderwijs de samenwerking met het bedrijfsleven op te zoeken én het goede voorbeeld te geven. Door (landelijke) pr-campagnes op te starten om burgers en bedrijven bewust te maken van het probleem. Op naar meer besef, erkenning en – hopelijk – een cultuuromslag waarbij achternaam en afkomst bijzaak worden.

Alles voor jullie

Amin is naast docent ook de auteur van het boek Alles voor jullie. Hierin vertelt hij zijn verhaal als zoon van Iraakse vluchtelingen die de dood in de ogen keken. Maar het is ook het verhaal van een jongen die veilig opgroeide in Nederland en hier de vrijheid had om zijn grootste passie te ontdekken: lesgeven. Het verhaal vertelt Amin Asad aan zijn studenten. Dit leidt tot verbinding, het krachtigste middel om elkaar echt te begrijpen. Met humor en emotie neemt Amin zijn lezer mee door de hartverscheurende geschiedenis van zijn ouders en deelt hij zijn persoonlijke manier van lesgeven.

Wil je als particulier Alles voor jullie bestellen, ga dan naar libris.nl. Scholen of instellingen kunnen het boek via onze webshop bestellen.

Gerelateerde nieuwsberichten

10-11-2022

‘Wat waren mijn ouders trots toen ik mezelf advocaat mocht noemen.’ Maar Amin zelf voelde zich vooral ellendig. Totdat hij het docentschap ontdekte: hij had zijn roeping gevonden. Deze ervaring gebruikt hij nu om zijn studenten te helpen in hun zoektocht naar hun passie.

een sluier die opwaait
06-10-2022

Er hangt een donkere sluier boven het docentschap. Steeds minder mensen kiezen ervoor om docent te worden. Hoe maken we dat mooie vak, want dat is het, weer populair? Hoe lichten we die sluier op? Amin Asad vertelt het in zijn allereerste column voor Uitgeverij Deviant.

 

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353