Waarom DOEN?
Van Nederlands weer een fantastisch vak maken: dat is het doel van DOEN. Op dit moment zijn alle mbo-methodes Nederlands inwisselbaar. Ze zijn cursorisch, theoretisch en eentonig, waardoor studenten en docenten steeds minder plezier krijgen in het vak Nederlands. Het gevolg? Minder motivatie en slechtere resultaten. Daarom gaan we het met DOEN even helemaal anders doen. Zodat studenten én docenten weer blij worden van het vak Nederlands.
Hoe DOEN we dat?
Natuurlijke taal is niet cursorisch. Daarom bieden we in DOEN de taalvaardigheden gecombineerd aan in drie delen: ‘Jezelf zijn’, ‘Burger zijn’ en ‘Professional zijn’. Zo worden de opdrachten realistischer, efficiënter en haal je meer leerwinst. Met DOEN oefenen studenten actief met de productieve vaardigheden spreken, gesprekken voeren en schrijven. Dat doen ze via opdrachten die daadwerkelijk ergens over gaan. Op die manier wordt Nederlands weer relevant voor studenten en raken ze weer gemotiveerd om Nederlands te leren. DOEN staat niet vanaf het begin in het teken van de examens. Maar studenten moeten die natuurlijk wel met een positief resultaat afsluiten. Daarom kunnen ze in deel vier van DOEN, ‘Geslaagd zijn’, oefenen met oefenexamens.
En jij? Jij hoeft je studenten niet meer direct bang te maken met alle exameneisen. Jij hoeft niet meer vijf weken lang les te geven in één taalvaardigheid. Jij hoeft niet meer eindeloos hetzelfde riedeltje op te lepelen. Jij kunt weer de klas rondlopen, om samen met je studenten bezig te zijn met Nederlands. Om samen te DOEN.
Wat DOEN we met leesvaardigheid?
Met DOEN willen we dus vooral de taalproductie verbeteren. Lezen is voornamelijk functioneel: het is relevant om de opdrachten te kunnen uitvoeren. Toch bieden we ook leesvaardigheidsoefening aan. Naast zakelijke teksten die studenten nodig hebben voor de voorbereiding op het examen oefenen we leesvaardigheid ook aan de hand van fictie: rijke teksten met mooie taal. Verder kunnen studenten oefenen met lezen in onze digitale leeromgeving.
Hoe ziet DOEN eruit?
Als docent kun je kiezen welke variant van DOEN je wilt gebruiken: het (leer)werkboek of de online variant. Bij beide varianten krijg je er aanvullend digitaal oefenmateriaal bij. Dit bestaat uit honderden lees- en luisterteksten en oefeningen op het gebied van taalverzorging. Voor studiejaar 2024-2025 is DOEN beschikbaar op niveau 3F. Vanaf studiejaar 2025-2026 kun je gebruikmaken van DOEN op niveau 2F.
Volgens de makers
‘Deze studenten kunnen al best veel. Ze zijn alleen vooral bezig met het leren van hun vak. Maar ze hebben zo veel talent en kennis: ze hebben al twaalf jaar het vak Nederlands gehad. Het zit er dus in, met DOEN willen we het eruit halen. En dat doe je door gewoon te dóén.’
Ruud van den Belt, Uitgever Nederlands