DOEN - Omdat Nederlands ertoe doet!

Met onze nieuwe mbo-methode DOEN Nederlands gaan we het even helemaal anders doen. Waarom? Om het plezier in Nederlands terug te krijgen, bij studenten én bij jou, de docent. Natuurlijke taal is niet cursorisch. Daarom bieden we in DOEN de taalvaardigheden gecombineerd aan. Je studenten oefenen vooral met productieve taalvaardigheden. Want Nederlands leer je door gewoon te DOEN.

DOEN - Omdat Nederlands ertoe doet!

Met onze nieuwe mbo-methode DOEN Nederlands gaan we het even helemaal anders doen. Waarom? Om het plezier in Nederlands terug te krijgen, bij studenten én bij jou, de docent. Natuurlijke taal is niet cursorisch. Daarom bieden we in DOEN de taalvaardigheden gecombineerd aan. Je studenten oefenen vooral met productieve taalvaardigheden. Want Nederlands leer je door gewoon te DOEN.

DOEN 3F Mbo-methode Nederlands

Waarom DOEN?

Van Nederlands weer een fantastisch vak maken: dat is het doel van DOEN. Op dit moment zijn alle mbo-methodes Nederlands inwisselbaar. Ze zijn cursorisch, theoretisch en eentonig, waardoor studenten en docenten steeds minder plezier krijgen in het vak Nederlands. Het gevolg? Minder motivatie en slechtere resultaten. Daarom gaan we het met DOEN even helemaal anders doen. Zodat studenten én docenten weer blij worden van het vak Nederlands.

Bekijk het online kennismakingskatern of vraag het papieren kennismakingskatern aan.

Hoe DOEN we dat?

Natuurlijke taal is niet cursorisch. Daarom bieden we in DOEN de taalvaardigheden gecombineerd aan in drie delen: ‘Jezelf zijn’, ‘Burger zijn’ en ‘Professional zijn’. Zo worden de opdrachten realistischer, efficiënter en haal je meer leerwinst. Met DOEN oefenen studenten actief met de productieve vaardigheden spreken, gesprekken voeren en schrijven. Dat doen ze via opdrachten die daadwerkelijk ergens over gaan. Op die manier wordt Nederlands weer relevant voor studenten en raken ze weer gemotiveerd om Nederlands te leren

En jij? Jij hoeft niet meer vijf weken lang les te geven in één taalvaardigheid. Jij hoeft niet meer eindeloos hetzelfde riedeltje op te lepelen. Jij kunt weer de klas rondlopen, om samen met je studenten bezig te zijn met Nederlands. Om samen te DOEN.

Afbeelding van de vier personen die studenten te zien krijgen bij de vier delen van DOEN

En de examens dan?

DOEN staat niet vanaf het begin in het teken van de examens. Je hoeft je studenten dus niet meer direct bang te maken met alle exameneisen. Maar wees zelf zeker niet bang dat ze zich met DOEN niet kunnen klaarstomen voor de examens. Want dat doen ze wel.

In deel vier van DOEN, ‘Geslaagd zijn’, oefenen je studenten met oefenexamens voor elke vaardigheid en krijgen ze examentips bij de opdrachten. Daarnaast staan in het bijbehorende online oefenprogramma honderden teksten voor lezen en luisteren en oefeningen voor taalverzorging op elk niveau. En dan is er ook nog Examencoach Nederlands. Deze online examentrainer bevat drie oefen- en twee proefexamens voor lezen en luisteren op 2F- en 3F-niveau. Die zien er precies hetzelfde uit als het officiële examen: zelfde uiterlijk, zelfde werking, zelfde randvoorwaarden. De oefenmogelijkheden zijn dus eindeloos.

Wat DOEN we met leesvaardigheid?

Met DOEN willen we dus vooral de taalproductie verbeteren. Lezen is voornamelijk functioneel: het is relevant om de opdrachten te kunnen uitvoeren. Toch bieden we ook leesvaardigheidsoefening aan. Naast zakelijke teksten die studenten nodig hebben voor de voorbereiding op het examen oefenen we leesvaardigheid ook aan de hand van fictie: rijke teksten met mooie taal. Verder kunnen studenten oefenen met lezen in onze digitale leeromgeving.

Hoe ziet DOEN eruit?

Als docent kun je kiezen welke variant van DOEN je wilt gebruiken: het (leer)werkboek of de online variant. Bij beide varianten krijg je er aanvullend digitaal oefenmateriaal bij. Dit bestaat uit honderden lees- en luisterteksten en oefeningen op het gebied van taalverzorging. Voor studiejaar 2024-2025 is DOEN beschikbaar op niveau 3F. Vanaf studiejaar 2025-2026 kun je gebruikmaken van DOEN op niveau 2F.

 

DOEN volgens de makers

‘Deze studenten kunnen al best veel. Ze zijn alleen vooral bezig met het leren van hun vak. Maar ze hebben zo veel talent en kennis: ze hebben al twaalf jaar het vak Nederlands gehad. Het zit er dus in, met DOEN willen we het eruit halen. En dat doe je door gewoon te dóén.’ 

Ruud van den Belt, uitgever Nederlands

DOEN 3F Mbo-methode Nederlands tijdlijn

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353