Geef les met onze methodes tijdens de Week van het geld!

Van 11 tot en met 15 maart vindt de Week van het geld weer plaats. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ Ook kun je gratis lesmateriaal downloaden waarmee je leerlingen en studenten uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs kunt helpen leren hoe ze een ware ‘baas’ kunnen worden over hun eigen financiën. Natuurlijk besteden wij in ons lesmateriaal ook aandacht aan omgaan met geld. Met onderstaande voorbeelden kun je direct aan de slag!

Geef les met onze methodes tijdens de Week van het geld!

maandag, 4 maart, 2024

Van 11 tot en met 15 maart vindt de Week van het geld weer plaats. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ Ook kun je gratis lesmateriaal downloaden waarmee je leerlingen en studenten uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs kunt helpen leren hoe ze een ware ‘baas’ kunnen worden over hun eigen financiën. Natuurlijk besteden wij in ons lesmateriaal ook aandacht aan omgaan met geld. Met onderstaande voorbeelden kun je direct aan de slag!

Mbo

DOEN: Boete en betaalverzoek

In DOEN, onze nieuwe mbo-methode Nederlands, kom je realistische en afwisselende opdrachten tegen, gegrepen uit het dagelijks leven. Een van die opdrachten heet De blauwe envelop. Je studenten krijgen een brief te zien met een betaalverzoek voor hun zorgpremie en een tweede brief met een aanmaning voor een verkeersboete. Ze lezen en ontleden de brieven, schrijven er een reactie op en reageren via een telefoongesprek. Natuurlijk staat oefenen met lezen (van die formele – en soms onleesbare – correspondentie), schrijven en spreken centraal, maar ook leren ze wat ze moeten doen wanneer er zo’n brief op de mat valt. En bij omgaan met geld hoort immers ook het betalen van boetes.

Met DOEN willen we de motivatie en het plezier om Nederlands te leren weer terugbrengen. Bij studenten én docenten. Dat doen we door de taalvaardigheden gecombineerd aan te bieden, door ze rijke fictieteksten te laten lezen en door vooral in te zetten op productieve vaardigheden. DOEN is beschikbaar voor studiejaar 2024-2025, maar je kunt de opdracht nu alvast bekijken en doen via het kennismakingskatern. Werk je liever op papier, dan kun je het katern ook bestellen.

PrO en vso

Engels Vooraf: dure auto’s en twee zakken sinaasappels

Thema 8 van Engels Vooraf, onze methode Engels voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs, gaat in z’n geheel over geld. Hoewel de opdrachten vooral bedoeld zijn om onderbouwleerlingen op een laagdrempelige manier woorden en zinnen te leren, kunnen ze je leerlingen ook laten nadenken over hoe om te gaan met geld. Zo krijgen ze aan het begin van het thema een foto van een dure auto te zien, met de vraag: wat zou je zeggen of denken als iemand in deze auto door jouw straat rijdt? Vervolgens gaan ze uitvinden wat de auto kost en of ze zelf zo’n auto zouden willen. Een perfecte ingang voor een gesprek over de waarde van dingen.

Opdracht 14 van het thema is een dialoog tussen Jenny en Pete. Jenny ontdekt dat ze te veel hebben betaald voor hun boodschappen. De dialoog die ze voeren is in het Engels (met de Nederlandse vertaling ernaast). Niet alleen leren je leerlingen hiermee hoe je zegt hoeveel iets heeft gekost en dat je je geld terug wilt, maar ook kun je ze ervan bewustmaken dat je altijd even het bonnetje moet vragen en controleren. Dan kun je meteen zien wat je precies hebt uitgegeven. Met het leerwerkboek van Engels Vooraf kun je meteen beginnen.

Mbo

Startrekenen MBO: hoe ziet een loonstrook eruit?

Geld is natuurlijk een dankbaar onderwerp om mee te rekenen. Dat gebeurt dan ook veelvuldig in Startrekenen MBO. Op ieder niveau (2, 3 en 4) kom je in onze rekenmethode voor het mbo een taak tegen waarin je studenten op een andere manier rekenen met geld. Zo bekijken ze op niveau 3 in taak 2 van het thema Studie & Werk een loonstrook. Ze leren alle onderdelen van de loonstrook kennen. Wat is bijvoorbeeld je brutoloon? En hoe bereken je aan de hand daarvan je nettoloon? Of: hoeveel ga je per maand verdienen wanneer je 4% meer verdient dan het minimumloon?

Ook hierbij geldt: het oefenen van rekenvaardigheden staat centraal, maar daarnaast leren je studenten tegelijkertijd hoe een loonstrook in elkaar zit. Wel zo handig als ze een bijbaan zoeken of hebben. En essentiële kennis wanneer je wilt nadenken over hoe je beter om kunt gaan met geld.

Werk je met Startrekenen MBO? Ga dan meteen naar de taak via onderstaande button.

PrO

Show de PRO: lesbrief over geld

Voor het praktijkonderwijs hebben we Show de PRO opgezet, een initiatief om leerlingen op een laagdrempelige manier te laten nadenken over hun keuzes. Een van de lesbrieven van Show de PRO gaat over geld. Deze lesbrief bevat opdrachten over het omgaan met geld voor de vakken Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap. In deze lesbrief worden je leerlingen meegenomen in de keuzes die ze kunnen maken in geldzaken. Aan de hand van herkenbare situaties oefenen ze met het maken van korte berekeningen, maar leren ze ook om te praten over hoe ze met geld omgaan. De Show de PRO-lesbrief kun je kosteloos downloaden (inclusief docentenhandleiding).

Mbo

Schokland: achteraf betalen

De burgerschapslessen zijn de perfecte gelegenheid om met je studenten de diepte in te gaan. Ook als het gaat om geld. In thema 3 in de economische dimensie van onze mbo-methode Schokland krijgen studenten inzicht in hun eigen betaalgedrag door te budgetteren. Ook staan ze stil bij achteraf betalen: vinden ze dit een probleem? Wat kunnen we doen om te voorkomen dat mensen erdoor in de schulden raken?

Ook in ons lesmateriaal voor het praktijk- en voortgezet speciaal onderwijs brengen we geld onder de aandacht. Bijvoorbeeld in onze nieuwe onderbouwmethode Kies Vooraf, die je vanaf schooljaar 2024-2025 kunt gaan gebruiken. Benieuwd? Kijk voor meer informatie op onze website of vraag een kennismakingspakket aan.

#Trending

Week van het geld

Met onze #trending-lesbrieven geven we docenten de kans om in te spelen op de actualiteit. Zo hebben we lessen gemaakt voor de Week van het geld en de risico’s van achteraf betalen. Met de #trending: Achteraf betalen: eigen schuld, dikke bult? en #trending: de Week van het geld heb je twee lessen die direct inspringen op belangrijke thema’s omtrent geld. Download de #trendings via onderstaande buttons.

Uitgeverij Deviant Magazine

Interview Wijzer in geldzaken

In januari verscheen in het Uitgeverij Deviant Magazine een interview met Jochem Valkema, programmamanager Onderwijs bij Wijzer in geldzaken. Jochem houdt zich bezig met de vraag hoe je in het onderwijs structureel aandacht kan schenken aan omgaan met geld. Hierbij ziet hij de Week van het geld als een goede manier om het thema te blijven aanstippen. Jochem: ‘De Week van het geld is een mooi momentum om het belang van structurele financiële educatie te onderstrepen.’ Benieuwd wat Jochem nog meer te zeggen heeft? Abonneer je dan op het magazine en je krijgt de nieuwste editie direct toegestuurd.

Gerelateerde nieuwsberichten

13-02-2024

Toen bekend werd dat er in het mbo nieuwe rekeneisen zouden gaan gelden, ging onze rekenredactie direct aan de slag met het ontwikkelen van een gloednieuwe rekenmethode: Startrekenen MBO. Nu deze rekenmethode alweer enkele jaren bestaat, kunnen we eens rustig terugkijken. Dat doen we samen met een van de makers: Jan van Daalen.

21-11-2023

Schokland is vernieuwd! Welke verbeteringen zijn er in onze succesvolle burgerschapsmethode doorgevoerd? En wat is er hetzelfde gebleven? Ron Visser, redacteur burgerschap bij Uitgeverij Deviant, vertelt het.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353