Op 1 juli is het Keti Koti, de dag waarop mensen stilstaan bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van Nederland. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij officieel is afgeschaft. In de aanloop naar deze dag wordt veel gepraat over het Nederlands slavernijverleden.
Sommige mensen willen dat scholen meer aandacht aan het Nederlandse slavernijverleden besteden en pleiten ervoor dat Keti Koti een nationale feestdag moet worden, terwijl anderen vinden dat het slavernijverleden al voldoende aandacht krijgt. Wat weten jouw studenten al over het Nederlandse slavernijverleden en hoe vinden ze dat Nederland moet omgaan met het slavernijverleden? Bespreek het in de klas met deze lestips.
Veel mensen hebben het weleens gedaan: achteraf betalen met bijvoorbeeld Klarna of Riverty. Bedrijven verdienen hier veel geld aan. Gebruik deze lestip en bespreek het in de klas.
Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft afgelopen week een taalgids gepubliceerd met daarin tips voor inclusief taalgebruik in het onderwijs. Wat vinden jouw studenten van deze taalgids? Bespreek het in de klas.
Even TikTokken op je werktelefoon? Voor mensen die voor de Nederlandse regering werken is dat binnenkort verleden tijd. Er komt namelijk een verbod voor ambtenaren op het installeren van TikTok en andere apps die spionagegevoelig zijn.
Elke vier jaar zijn er in Nederland verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Dit jaar gebeurt dat op woensdag 15 maart. Tijdens deze verkiezingen kunnen alle Nederlanders van 18 jaar en ouder binnen hun provincie op een politieke partij stemmen. En dit is belangrijk, want bij deze verkiezingen worden er keuzes gemaakt over beslissingen die op provinciaal niveau worden genomen. Het gaat bijvoorbeeld over wonen, vervoer, milieu en werkgelegenheid. Ook kiezen de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer: een stem voor de provincie is dus ook een stem voor de landelijke politiek. Weten jouw studenten al wat ze gaan stemmen? Bespreek de verkiezingen klassikaal.
ChatGPT: een vloek of een zegen?
Afgelopen weken was het veel in het nieuws: het programma ChatGPT. Dankzij kunstmatige intelligentie kan deze chatbot razendsnel vragen beantwoorden en unieke teksten schrijven. Jongeren maken er voor hun huiswerk al graag gebruik van; het is voor docenten immers moeilijk te ontdekken of de tekst door de jongere zelf geschreven is of afkomstig is van de chatbot. Hoe denken jouw studenten over dit nieuwe hulpje: hartstikke handig, of toch niet? Ga erover in gesprek met je studenten met behulp van onze lestips.
Nadat vorige maand in het nieuws uitlekte dat het kabinet excuses zou gaan maken voor het Nederlandse slavernijverleden, uitten veel partijen hun onvrede over de manier waarop dit gebeurt. Het plan werd afgedaan als ‘overhaast’, ‘arrogant’, ‘onrespectvol’ en ‘volstrekt onaanvaardbaar’. De reden: organisaties die zich bezighouden met het slavernijverleden waren niet betrokken bij de planning en de inhoud van de excuses. Ook zouden de excuses al op 19 december aanstaande worden aangeboden. En dat is veel te snel, aldus deze organisaties. Zij willen meer tijd om mee te praten over de inhoud, het moment en de gevolgen van de excuses. Alleen dan zouden de excuses daadwerkelijk betekenis hebben.
Het WK voetbal in Qatar zorgt al een tijd voor commotie. Het nieuwste discussiepunt? De OneLove-band. Twee jaar geleden startte de KNVB de OneLove-campagne om duidelijk te maken dat de bond voor verbinding staat en tegen elke vorm van discriminatie is. De campagne, waarvan de OneLove-band onderdeel is, kreeg navolging in andere landen.
Met de campagne ‘Doei Tabaksindustrie’ proberen de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij jongeren te informeren over de misstanden in de tabaksindustrie en samen te strijden voor een samenleving waarin de tabaksindustrie geen plek meer heeft. Gebruik deze #Trendingles om met elkaar in gesprek te gaan over de tabaksindustrie.
Praten over mentale problemen is voor meer dan de helft van de jongeren taboe. Uit angst om te falen of ‘gek’ te worden gevonden, trekken veel jongeren zich juist terug als het niet goed met hen gaat. En dat terwijl praten zo’n belangrijke eerste stap is naar weer goed in je vel zitten. Gebruik deze #Trendingles om het taboe op mentale klachten te doorbreken.
Schrijf je in voor de Trending-nieuwsbrief
Ontvang alle nieuwe Trending-lessen eenvoudig in je mailbox door je in te schrijven voor de nieuwsbrief.
Inschrijfformulier