Column Amin Asad

Als je jong bent, ben je ontzettend ontvankelijk voor de verkooppraatjes van die snelle influencers, die precies weten hoe ze je moeten verleiden. Docent Amin Asad ziet dan ook dat zijn studenten door influencers worden verleid om the good life te leven, met de nieuwste sneakers, Rolexen en lekker eten. Maar nu is het niet de tijd om rond te lopen met dure schoenen. Nu is het tijd om de mouwen op te stropen en te knallen.

Column Amin Asad

woensdag, 27 september, 2023

Als je jong bent, ben je ontzettend ontvankelijk voor de verkooppraatjes van die snelle influencers, die precies weten hoe ze je moeten verleiden. Docent Amin Asad ziet dan ook dat zijn studenten door influencers worden verleid om the good life te leven, met de nieuwste sneakers, Rolexen en lekker eten. Maar nu is het niet de tijd om rond te lopen met dure schoenen. Nu is het tijd om de mouwen op te stropen en te knallen.

The good life

 

‘Meneer, kijk die sneakers! Tof, hè? Ze komen volgende week uit, ik ga ze halen.’

Het eerste uur van de dag. De meesten komen nog wat slaperig het lokaal binnen. Maar deze student rent op me af en drukt zijn mobiel onder m’n neus. Een influencer laat in een flitsend filmpje zijn al net zo flitsende schoenen zien. TikTok, hét medium om jongeren in te palmen.

‘Zeker tof. Zien er duur uit. Kun je ze wel betalen?’

‘Tuurlijk meneer, ik krijg extra stufi. En vanmiddag sta ik weer in de winkel.’

‘Heb je dan geen les?’

‘Alleen maar een hoorcollege,’ zegt de student. En dat kan hij best ‘skippen’.

Amin Asad
Copyright: Valérie Ungerer-Willems

Ik weet precies waar hij het over heeft. Ik heb het ook meegemaakt. Als je jong bent, ben je ontzettend ontvankelijk voor de verkooppraatjes van die snelle influencers, die precies weten hoe ze je moeten verleiden. Hoe ze je blik op de realiteit kunnen vertroebelen. Hoe ze je kunnen meetrekken in een wereld die niet echt is, met de nieuwste sneakers, dure horloges en auto’s. Al die influencers laten jongeren dromen van iets wat ooit heel misschien te bereiken is, maar waarschijnlijk niet nu. Nu is het niet de tijd is om rond te lopen met schoenen van achthonderd euro of te dromen van een Rolex. Nu is het de tijd om de mouwen op te stropen en te knallen.

Mijn woorden zijn waarschijnlijk aan dovemansoren gericht. Maar toch, als docent ben ik verplicht om te proberen die beïnvloeding te doorbreken. Dat doe ik door deskundigen – crypto-experts, Nibud-onderzoekers of financieel medewerkers – uit te nodigen voor een gastles. Maar ook door te spreken uit eigen ervaring. Als ik één student kan bereiken, is mijn doel behaald.

Ik kijk op van zijn telefoon. ‘Heerlijk is dat, hè?’ zeg ik. ‘Als student had ik zó veel geld en kon ik doen wat ik wilde. Lekker uit eten, de nieuwste kleren kopen. Ik leefde the good life. Ik had een paar bijbaantjes en leende zo veel als mogelijk was. Gewoon alle vinkjes aanzetten bij onze grote vriend DUO en het geld stroomde binnen.’

De student kijkt me wantrouwend aan. Alle anderen zitten inmiddels en luisteren aandachtig mee.

‘Weet je hoeveel ik moet terugbetalen?,’ vraag ik vervolgens en richt me tot de hele klas. ‘50.000 euro. En daar heb ik vijftien jaar voor. Ik kan je vertellen, zo’n schuld is echt niet fijn als je een hypotheek nodig hebt. The good life is tijdelijk. De nasleep ervan kan heel lang zijn. Dus vraag jezelf af: heb ik die schoenen echt nodig? En die extra lening? Ik weet wat je in ieder geval wél nodig hebt: dat hoorcollege.’

De student staat nog steeds met zijn mobiel in z’n hand naast me. Een beetje beteuterd.

‘Stop nu je telefoon maar weg, want we gaan knallen.’

Benieuwd naar meer? Alle columns van Amin lees je op www.uitgeverij-deviant.nl/columns-amin-asad.

Alles voor jullie

Amin is naast docent ook de auteur van het boek Alles voor jullie. Hierin vertelt hij zijn verhaal als zoon van Iraakse vluchtelingen die de dood in de ogen keken. Maar het is ook het verhaal van een jongen die veilig opgroeide in Nederland en hier de vrijheid had om zijn grootste passie te ontdekken: lesgeven. Het verhaal vertelt Amin Asad aan zijn studenten. Dit leidt tot verbinding, het krachtigste middel om elkaar echt te begrijpen. Met humor en emotie neemt Amin zijn lezer mee door de hartverscheurende geschiedenis van zijn ouders en deelt hij zijn persoonlijke manier van lesgeven.

Wil je als particulier Alles voor jullie bestellen, ga dan naar libris.nl. Scholen of instellingen kunnen het boek via onze webshop bestellen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Strand met twee strandstoelen en parasol
30-08-2023

Laat je als beginnend docent niet tegenhouden door al die berichten van collega’s die vroegtijdig stoppen. Blijf in het onderwijs. Want jij krijgt de kans om een nieuwe generatie glans te geven. Dat is de raad die Amin Asad geeft in zijn column ‘Blij(f) in het onderwijs’.

27-01-2023

Het is een eeuwenoud principe in het onderwijs: je kwetsbaar opstellen als docent is de sleutel tot verbinding met je studenten. Maar het is een verloren kunst, veel docenten zijn het vergeten. In deze column vertelt Amin waarom het zo belangrijk is. Voor docenten en studenten.

Werken bij

Wij benaderen onze werknemers hetzelfde als we het onderwijs benaderen. Zoals we elke leerling passend lesmateriaal willen bieden, zo zoeken we altijd naar de invulling van een functie die het best bij een collega past. 

Activiteiten

Wij leren continu bij. Het liefst een leven lang, want zo kunnen we ons lesmateriaal blijven vernieuwen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook jij bij de les blijft, bieden we verschillende workshops, voorlichtingen en cursussen aan. 

Nieuws en achtergronden

Wij houden je graag op de hoogte. Van het laatste nieuws uit de onderwijswereld, maar ook van onze visie, werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen van ons lesmateriaal. 


Contact

Of je ons nu belt, mailt of langskomt in Amersfoort: bij ons kun je terecht voor al je vragen. Geen vraag is te veel, geen probleem te groot. Wij ondersteunen je waar we kunnen. Want jij bent de belangrijkste schakel in goed onderwijs.

Onderwijs is altijd in beweging

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons lesmateriaal en in het onderwijs.

Contact

Wij helpen je graag en zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.

Uitgeverij Deviant bv
Zuidsingel 13
3811 HA Amersfoort
033 – 46 50 831
[email protected]

Servicedesk Studiemeter & Studiereader
Tel: 033 – 46 50 560
Mail: [email protected]
WhatsApp: 06 – 27408353